20181211173009_galopoula-me-esperidoeidi-kai-meli
clock icon
1:15'

Γαλοπούλα με εσπεριδοειδή και μέλι

Υλικά

  • 2 κιλά Μπούτια Γαλοπούλας Νιτσιάκος
  • 30-40 γαρίφαλα
  • 700ml ζωμό κότας
  • 250ml χυμό εσπεριδοειδών (ίσες ποσότητες πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι)
  • 250γρ. μέλι
  • 3 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
  • Για το λάχανο

  • 2 μικρά κόκκινα λάχανα
  • 50γρ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 λίτρο χυμό πορτοκάλι
  • 100ml ελαιόλαδο

Ένα πιάτο με επίσημο χαρακτήρα ιδανικό για τα γιορτινά σας καλέσματα. Για τη συνταγή επιλέξαμε Μπούτι Νωπής Γαλοπούλας Νιτσιάκος, φτιάξαμε μια ωραία γλασαρισμένη σάλτσα και το συνοδεύσαμε με κόκκινο λάχανο κατσαρόλας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Χαράζετε τα μπούτια της γαλοπούλας. Ανακατεύετε το μέλι με 50ml από τον χυμό των εσπεριδοειδών.
Βάζετε τα μπούτια της γαλοπούλας σε ένα μικρό και βαθύ ταψί και τα ψήνετε για 1 ώρα με τον υπόλοιπο χυμό και τον ζωμό. Στη μισή ώρα τα γυρίζετε και καρφώνετε τα γαρίφαλα σε διάφορα σημεία, τα αλείφετε με το μίγμα από το μέλι και τον χυμό και συνεχίζετε το ψήσιμο. Στο τέλος, η γαλοπούλα θα αποκτήσει μια ωραία καραμελωμένη κρούστα.
Σουρώνετε όλους τους χυμούς που έχουν μείνει στη γάστρα και τους βράζετε σε κατσαρόλα μέχρι να πάρετε μια πηχτή σάλτσα που θα κρατήσετε για το σερβίρισμα.
Ετοιμάζετε το λάχανο: Το κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες.
Σε κατσαρόλα σοτάρετε το τζίντζερ με το ελαιόλαδο για 1 λεπτό, προσθέτετε το λάχανο και σοτάρετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Ρίχνετε τον χυμό πορτοκάλι και σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Σερβίρετε με τα μπούτια της γαλοπούλας σε μερίδες ή μία μεγάλη πιατέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Χαράζετε τα μπούτια της γαλοπούλας. Ανακατεύετε το μέλι με 50ml από τον χυμό των εσπεριδοειδών.

Βήμα 2

Βάζετε τα μπούτια της γαλοπούλας σε ένα μικρό και βαθύ ταψί και τα ψήνετε για 1 ώρα με τον υπόλοιπο χυμό και τον ζωμό. Στη μισή ώρα τα γυρίζετε και καρφώνετε τα γαρίφαλα σε διάφορα σημεία, τα αλείφετε με το μίγμα από το μέλι και τον χυμό και συνεχίζετε το ψήσιμο. Στο τέλος, η γαλοπούλα θα αποκτήσει μια ωραία καραμελωμένη κρούστα.

Βήμα 3

Σουρώνετε όλους τους χυμούς που έχουν μείνει στη γάστρα και τους βράζετε σε κατσαρόλα μέχρι να πάρετε μια πηχτή σάλτσα που θα κρατήσετε για το σερβίρισμα.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το λάχανο: Το κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες.

Βήμα 5

Σε κατσαρόλα σοτάρετε το τζίντζερ με το ελαιόλαδο για 1 λεπτό, προσθέτετε το λάχανο και σοτάρετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.

Βήμα 6

Ρίχνετε τον χυμό πορτοκάλι και σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Σερβίρετε με τα μπούτια της γαλοπούλας σε μερίδες ή μία μεγάλη πιατέλα.