galaktoboureko
clock icon
1:30'

Γαλακτομπούρεκο με κρέμα κανταΐφι

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

    Για το γαλακτομπούρεκο

  • 100 γρ. βούτυρο λιωµένο
  • 1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι
  • Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 30 ml νερό
  • 1 βανίλια
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. σιµιγδάλι ψιλό
  • 4 µεσαία αυγά
  • 1 λεµόνι, το ξύσµα
  • 70 γρ. βούτυρο 82%
  • Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 200 γρ. γλυκόζη

Αυτό το γαλακτομπούρεκο με την αρωματική κρέμα γίνεται ακόμη πιο εθιστικό με το φύλλο κανταΐφι που χρησιμοποιείται.

Κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουµε το γάλα, το νερό, τη βανίλια και τη ζάχαρη.

Σε ένα µπολ ρίχνουµε το σιµιγδάλι, τα αυγά και λίγο από το γάλα που έχουµε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουµε µέχρι το µείγµα να µην έχει καθόλου σβώλους.

Κατόπιν, ρίχνουµε πίσω στο κατσαρολάκι όλο το µείγµα προσθέτοντας το ξύσµα λεµονιού ανακατεύοντας µέχρι να γίνει µια σφιχτή κρέµα. Αποσύρουµε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουµε µέσα το βούτυρο ανακατεύοντας µέχρι να λιώσει.

Γαλακτομπούρεκο: Λιώνουµε το βούτυρο. Ξεµπερδεύουµε µε τα χέρια µας πολύ καλά τη µισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και την άλλη µισή τη σκεπάζουµε µε µια πετσέτα να µη στεγνώσει.

Βουτυρώνουµε καλά µε ένα πινέλο ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. και στρώνουµε µέσα τµηµατικά το κανταΐφι βουτυρώνοντάς µε το πινέλο ενδιάµεσα και αφήνοντας περιµετρικά φύλλο να περισσεύει.

Αφού γεµίσουµε το ταψάκι µε τη µισή ποσότητα του φύλλου, απλώνουµε την κρέµα από πάνω και στη συνέχεια το σκεπάζουµε µε το φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί µας.

Επαναλαµβάνουµε την ίδια ακριβώς διαδικασία µε το άλλο µισό κανταΐφι βουτυρώνοντάς το µε το υπόλοιπο βούτυρο καλύπτοντας όλες τις πλευρές.

Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα περίπου και µέχρι να ροδίσει καλά.

Σιρόπι: 10΄ προτού είναι έτοιµο το κανταΐφι, βάζουµε σε µια κατσαρόλα όλα τα υλικά µέχρι να πάρουν µια βράση. Αποσύρουµε από τη φωτιά.

Βγάζουµε το γλυκό από τον φούρνο και σιροπιάζουµε αµέσως µε το ζεστό σιρόπι. Μόλις κρυώσει σερβίρουµε.

Συνταγή: Θανάσης Τσαγκλιώτης/ La Maison, Styling: Τζαννής Σιφναίος, Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουµε το γάλα, το νερό, τη βανίλια και τη ζάχαρη.

Βήμα 2

Σε ένα µπολ ρίχνουµε το σιµιγδάλι, τα αυγά και λίγο από το γάλα που έχουµε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουµε µέχρι το µείγµα να µην έχει καθόλου σβώλους.

Βήμα 3

Κατόπιν, ρίχνουµε πίσω στο κατσαρολάκι όλο το µείγµα προσθέτοντας το ξύσµα λεµονιού ανακατεύοντας µέχρι να γίνει µια σφιχτή κρέµα. Αποσύρουµε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουµε µέσα το βούτυρο ανακατεύοντας µέχρι να λιώσει.

Βήμα 4

Γαλακτομπούρεκο: Λιώνουµε το βούτυρο. Ξεµπερδεύουµε µε τα χέρια µας πολύ καλά τη µισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και την άλλη µισή τη σκεπάζουµε µε µια πετσέτα να µη στεγνώσει.

Βήμα 5

Βουτυρώνουµε καλά µε ένα πινέλο ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. και στρώνουµε µέσα τµηµατικά το κανταΐφι βουτυρώνοντάς µε το πινέλο ενδιάµεσα και αφήνοντας περιµετρικά φύλλο να περισσεύει.

Βήμα 6

Αφού γεµίσουµε το ταψάκι µε τη µισή ποσότητα του φύλλου, απλώνουµε την κρέµα από πάνω και στη συνέχεια το σκεπάζουµε µε το φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί µας.

Βήμα 7

Επαναλαµβάνουµε την ίδια ακριβώς διαδικασία µε το άλλο µισό κανταΐφι βουτυρώνοντάς το µε το υπόλοιπο βούτυρο καλύπτοντας όλες τις πλευρές.

Βήμα 8

Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα περίπου και µέχρι να ροδίσει καλά.

Βήμα 9

Σιρόπι: 10΄ προτού είναι έτοιµο το κανταΐφι, βάζουµε σε µια κατσαρόλα όλα τα υλικά µέχρι να πάρουν µια βράση. Αποσύρουµε από τη φωτιά.

Βήμα 10

Βγάζουµε το γλυκό από τον φούρνο και σιροπιάζουµε αµέσως µε το ζεστό σιρόπι. Μόλις κρυώσει σερβίρουµε.

Συνταγή: Θανάσης Τσαγκλιώτης/ La Maison, Styling: Τζαννής Σιφναίος, Φωτογραφία: Studio LM