froutalia_anoigma
clock icon
30'

«Φρουτάλια» με λουκάνικα Τζουμαγιάς, πατάτες και κολοκυθάκια

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 2 μέτριες πατάτες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. λουκάνικο Τζουμαγιάς,* σε φέτες
  • 6 αυγά
  • 1 φλιτζ. φρέσκο γάλα
  • 3-4 κλωνάρια δυόσμο, τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φρέσκια μυζήθρα, θρυμματισμένη
  • ανθό αλατιού
  • μαύρο πιπέρι

Tips

  • Στην Ηράκλεια του Νοµού Σερρών (αλλιώς Τζουµαγιά), φτιάχνονται τα γευστικότατα λουκάνικα µε την ένδειξη «Τζουµαγιάς». Παρασκευάζονται πάντα µε τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο: από διαλεχτά κοµµάτια χοιρινού κρέατος που αναµειγνύονται µε µυρωδικά και µπαχαρικά και γεµίζουν πρόβειο έντερο. Το µόνο συντηρητικό που περιέχουν είναι το αλάτι. Αφήνονται να ωριµάσουν για περίπου ένα 24ωρο σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο προτού καταναλωθούν.

Φτιάχνουμε παραδοσιακή ομελέτα με πατάτες, κολοκυθάκια και λουκάνικα. Χορταστική και νόστιμη μπορεί να σερβιριστεί ως μεσημεριανό γεύμα αλλά και ως πλούσιο πρωινό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις. Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο τηγάνι (που μπαίνει και στον φούρνο) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες κομμένες σε λεπτές στρόγγυλες φέτες (με το μαντολίνο).

Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε με τον ίδιο τρόπο τα κολοκυθάκια.

Σκουπίζουμε το τηγάνι από το λάδι και λιώνουμε το βούτυρο. Σοτάρουμε το λουκάνικο να πάρει ωραίο χρώμα, ρίχνουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια απλώνοντάς τα στο τηγάνι ομοιόμορφα.

Κατόπιν χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Αδειάζουμε όλο το μείγμα στο τηγάνι, το κλείνουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή για να σιγοψηθεί η φουρτάλια. Μετά από 3΄ βγάζουμε το καπάκι και πασπαλίζουμε τη μυζήθρα.

Μεταφέρουμε το τηγάνι στον καυτό φούρνο χωρίς καπάκι και ψήνουμε για 5΄ ακόμη. Σερβίρεται αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Mακης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIOM

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις. Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο τηγάνι (που μπαίνει και στον φούρνο) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες κομμένες σε λεπτές στρόγγυλες φέτες (με το μαντολίνο).

Βήμα 2

Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε με τον ίδιο τρόπο τα κολοκυθάκια.

Βήμα 3

Σκουπίζουμε το τηγάνι από το λάδι και λιώνουμε το βούτυρο. Σοτάρουμε το λουκάνικο να πάρει ωραίο χρώμα, ρίχνουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια απλώνοντάς τα στο τηγάνι ομοιόμορφα.

Βήμα 4

Κατόπιν χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Αδειάζουμε όλο το μείγμα στο τηγάνι, το κλείνουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή για να σιγοψηθεί η φουρτάλια. Μετά από 3΄ βγάζουμε το καπάκι και πασπαλίζουμε τη μυζήθρα.

Μεταφέρουμε το τηγάνι στον καυτό φούρνο χωρίς καπάκι και ψήνουμε για 5΄ ακόμη. Σερβίρεται αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Mακης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIOM