fougasse
clock icon
60'

Fougasse, το γαλλικό ελιόψωμο

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί + λίγο επιπλέον για το πλάσιμο
  • 40 πράσινες ελιές Εύ, εκπυρηνωμένες
  • 370ml νερό χλιαρό
  • 10γρ. Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • 10γρ. μαγιά ξηρή
  • λίγο σιμιγδάλι ψιλό
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα

Ακολουθήστε βήμα βήμα τις οδηγίες μας για να ζυμώσετε και να ψήσετε μια fougasse με πράσινες ελιές, το παραδοσιακό γαλλικό ψωμί δηλαδή, που είναι σχετικά επίπεδο σαν την ιταλική φοκάτσια, με σχήμα φύλλου.

Αναμιγνύετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το νερό σε ένα μπολ και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζετε να τη δουλεύετε εκεί πάνω, ζυμώνοντας και τεντώνοντας. Όσο πιο πολύ τη δουλέψετε τόσο πιο ελαστική θα γίνει.

Έπειτα από 10 λεπτά θα έχετε μια μαλακή ζύμη. Τη βάζετε σε λαδωμένο μπολ, την καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για 1 ώρα να φουσκώσει.

Ανοίγετε τη ζύμη σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και σιμιγδάλι, τη χωρίζετε στα δύο και πιέζετε ελαφρά το κάθε κομμάτι με τα δάχτυλά σας να ανοίξει σε οβάλ σχήμα.

Τοποθετείτε τα ψωμιά σε δύο ταψιά και με το ειδικό εργαλείο που κόβετε την πίτσα χαράζετε δημιουργώντας σχήματα που μοιάζουν με φύλλο. Με απαλές κινήσεις τεντώνετε τη ζύμη στο ταψί για να γίνει ορθογώνια και να ανοίξουν οι χαρακιές που κάνατε ώστε να φαίνεται το κάθε ψωμί σαν φύλλο. Την αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Πριν το ψήσιμο μπήγετε στα ψωμιά τις ελιές, περιχύνετε με λίγες σταγόνες επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το ψωμί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αναμιγνύετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το νερό σε ένα μπολ και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας.

Βήμα 2

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζετε να τη δουλεύετε εκεί πάνω, ζυμώνοντας και τεντώνοντας. Όσο πιο πολύ τη δουλέψετε τόσο πιο ελαστική θα γίνει.

Βήμα 3

Έπειτα από 10 λεπτά θα έχετε μια μαλακή ζύμη. Τη βάζετε σε λαδωμένο μπολ, την καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για 1 ώρα να φουσκώσει.

Βήμα 4

Ανοίγετε τη ζύμη σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και σιμιγδάλι, τη χωρίζετε στα δύο και πιέζετε ελαφρά το κάθε κομμάτι με τα δάχτυλά σας να ανοίξει σε οβάλ σχήμα.

Βήμα 5

Τοποθετείτε τα ψωμιά σε δύο ταψιά και με το ειδικό εργαλείο που κόβετε την πίτσα χαράζετε δημιουργώντας σχήματα που μοιάζουν με φύλλο. Με απαλές κινήσεις τεντώνετε τη ζύμη στο ταψί για να γίνει ορθογώνια και να ανοίξουν οι χαρακιές που κάνατε ώστε να φαίνεται το κάθε ψωμί σαν φύλλο. Την αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Πριν το ψήσιμο μπήγετε στα ψωμιά τις ελιές, περιχύνετε με λίγες σταγόνες επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το ψωμί.