Οι φλαούνες είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό πασχαλινό έδεσμα. Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε την ανεβατή ζύμη και γεμίζουμε με σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες και νωπή μυζήθρα.

Υλικά
- 800 γρ. σέσκουλα
- 150 γρ. μυρώνια
- 150 γρ. καυκαλήθρες
- 400 γρ. κρεμμύδια ξερά
- 500 γρ. ντομάτες
- 400 γρ. μυζήθρα νωπή
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 γρ. πιπέρι μαύρο
- 6 γρ. σκόρδο
- 12 γρ. αλάτι
Μερίδες: 6-8
Διαδικασία
Βήμα 1
Στη βασική ανεβατή ζύμη προσθέτουμε λίγη σκόνη σκόρδου αν θέλουμε. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 2
Στο μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι σε ένα τρυπητό να βγάλουν τα υγρά τους.
Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 2'. Προσθέτουμε τη ντομάτα με το σκόρδο. Συνεχίζουμε σε δυνατή φωτιά για να εξατμίζεται το υγρό. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι και τα τσιγαρίζουμε να μαραθούν σε δυνατή φωτιά για 3'-4' το πολύ, καθώς δεν θέλουμε να βράσουν.
Βήμα 4
Τα απλώνουμε σε ταψί να κρυώνουν. Σε μπολ τα ανακατεύουμε μαζί με τη μυζήθρα.
Βήμα 5
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 50 γρ., ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα διαμέτρου 12 εκ., τοποθετούμε 2 κουτ. σούπας γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο ή τα ψήνουμε.
Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY