Ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ζουμερό φιλέτο σολομού σε τραγανή κρούστα από σουσάμι. Συνοδέψτε το φιλέτο σας με πλούσιο πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό.
Υλικά
- 6 φιλέτα σολομού, γύρω στα 200γρ. το καθένα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 200γρ. σουσάμι
- 600γρ. αρακά κατεψυγμένο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ
Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα μαρινάρετε το σολομό: Σε ένα μπολ βάζετε τα φιλέτα του σολομού, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Τα πασπαλίζετε με την πάπρικα και τα αλατίζετε ελαφρά. Αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βήμα 2
Βράζετε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 5-10 λεπτά. Τον σουρώνετε και τον χτυπάτε λίγο στο μπλέντερ μέχρι να τον κάνετε ένα ομοιογενή πουρέ. Τον περνάτε και από τη σήτα να φύγουν τα χοντράδια και τον βάζετε σε ένα μπολ.
Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Ρίχνετε μέσα τον πουρέ και ανακατεύετε καλά. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτός, ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα μέχρι να γίνει ένας απαλός πράσινος πουρές. Τον αλατίζετε αν χρειάζεται, τον πιπερώνετε και ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κομματάκια βασιλικού. Ανακατεύετε και τον διατηρείτε ζεστό.
Βήμα 4
Σε ένα πιάτο αδειάζετε το σουσάμι και πανάρετε με αυτό τα φιλέτα του σολομού. Μεταφέρετε τα φιλέτα σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να κάνουν μια ωραία χρυσή κρούστα.
Βήμα 5
Τα βγάζετε από το φούρνο και τα σερβίρετε σε πιάτα προσθέτοντας δίπλα στο κάθε φιλέτο μερικές κουταλιές από τον πουρέ αρακά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb