FILETO SOLOMOY ME POYRE ARAKA
clock icon
40'

Φιλέτο σολομού με πουρέ αρακά

Υλικά

  • 4 μερίδες φιλέτο σολομού
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • ½ λεμόνι σε λεπτές φέτες για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη μαρινάδα

  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Για τον πουρέ

  • 1 κιλό αρακά φρέσκο ή 750γρ. κατεψυγμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα πολύ απλό, ελαφρύ και γευστικό πιάτο. Ο σολομός πρώτα μαρινάρεται για λίγη ώρα σε ελαιόλαδο και λεμόνι και μετά συνδυάζεται με έναν ντελικάτο πουρέ από αρακά.

Ετοιμάζετε τον πουρέ: Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο αρακά, ανοίγετε τις κάψουλες του αρακά τραβώντας το κοτσανάκι τους προς τα κάτω να φύγει μαζί με την ίνα και αδειάζετε τους καρπούς σε μια κατσαρόλα. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο.
Συμπληρώνετε άφθονο κρύο νερό και το βάζετε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση το νερό, αλατίζετε και προσθέτετε 1 κουταλάκι ζάχαρη. Βράζετε μέχρι να μαλακώσει χωρίς να λιώσει και τον στραγγίζετε, κρατώντας λίγο από το ζωμό του.
Πολτοποιείτε τον αρακά στο μπλέντερ μαζί με λίγο από το ζωμό του και το ελαιόλαδο. Νοστιμίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ετοιμάζετε το σολομό: Ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνετε με αυτή το σολομό. Αφήνετε να μαριναριστεί για 5 λεπτά.
Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι-κατά προτίμηση αυτό με τις ρίγες-και αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα του σολομού. Ψήνετε μέχρι να κάνει ρόδινη κρούστα το ψάρι, το γυρίζετε προσεκτικά να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και το σερβίρετε σε πιάτα.
Συμπληρώνετε τα πιάτα με πουρέ αρακά, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε με τις λεπτές φέτες λεμονιού.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τον πουρέ: Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο αρακά, ανοίγετε τις κάψουλες του αρακά τραβώντας το κοτσανάκι τους προς τα κάτω να φύγει μαζί με την ίνα και αδειάζετε τους καρπούς σε μια κατσαρόλα. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο.

Βήμα 2

Συμπληρώνετε άφθονο κρύο νερό και το βάζετε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση το νερό, αλατίζετε και προσθέτετε 1 κουταλάκι ζάχαρη. Βράζετε μέχρι να μαλακώσει χωρίς να λιώσει και τον στραγγίζετε, κρατώντας λίγο από το ζωμό του.

Βήμα 3

Πολτοποιείτε τον αρακά στο μπλέντερ μαζί με λίγο από το ζωμό του και το ελαιόλαδο. Νοστιμίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το σολομό: Ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνετε με αυτή το σολομό. Αφήνετε να μαριναριστεί για 5 λεπτά.

Βήμα 5

Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι-κατά προτίμηση αυτό με τις ρίγες-και αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα του σολομού. Ψήνετε μέχρι να κάνει ρόδινη κρούστα το ψάρι, το γυρίζετε προσεκτικά να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και το σερβίρετε σε πιάτα.

Βήμα 6

Συμπληρώνετε τα πιάτα με πουρέ αρακά, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε με τις λεπτές φέτες λεμονιού.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey