fava-pantremeni
clock icon
1:15'

Φάβα «παντρεμένη» με σάλτσα ντομάτας και κάππαρη

Υλικά

  • ½ κιλό φάβα βρασμένη
  • 2-3 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό ντομάτες ώριμες, σφιχτές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • κύμινο
  • τηγανητή κάππαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Η πιο αρωματική φάβα είναι της Σαντορίνης. Τη βράζετε με νερό (να τη σκεπάζει δύο δάχτυλα περίπου) σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας την κάθε τόσο, μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές και να απορροφηθεί όλο το νερό. Την αλατίζετε, όπως όλα τα όσπρια στο τέλος. Θυμηθείτε ότι πρέπει να αποσύρετε τη φάβα από τη φωτιά όταν δεν έχει πήξει εντελώς. Κρυώνοντας θα πήξει και θα γίνει όπως πρέπει. Τότε θα προσθέσετε -αν δεν την «παντρέψετε»- το ελαιόλαδο, το λεμόνι και θα γαρνίρετε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και κάππαρη.

Ένας πρώτης τάξεως μεζές για το ούζο, αλλά και ένας τέλειος τρόπος για να μεταμορφώσετε τη φάβα που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα σε ένα νέο, επίσης νόστιμο πιάτο.

Καθαρίζετε και ξεπλένετε τη φάβα. Τη βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται να τη σκεπάζει τουλάχιστον 2 δάχτυλα.

Τη βάζετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στην κατσαρόλα και ξαφρίζοντάς την όταν χρειάζεται. Συμπληρώνετε νερό όποτε είναι απαραίτητο. Αλατίζετε προς το τέλος. Η φάβα είναι έτοιμη όταν γίνει σαν λείος πουρές με ελάχιστο νερό. Την αφήνετε εκτός φωτιάς να πιει όλο το νερό και να κρυώσει.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβετε. Τις προσθέτετε στα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με τα δαφνόφυλλα και το κύμινο. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Ρίχνετε τη βρασμένη φάβα στη σάλτσα της ντομάτας και την αφήνετε να πάρει μαζί της μια δυο βράσεις. Σερβίρετε τη φάβα σε πιάτα και πασπαλίζετε με τηγανητή κάππαρη, δηλαδή κάππαρη ξαλμυρισμένη, αλευρωμένη και τηγανισμένη σε δυνατή φωτιά σε ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και ξεπλένετε τη φάβα. Τη βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται να τη σκεπάζει τουλάχιστον 2 δάχτυλα.

Βήμα 2

Τη βάζετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στην κατσαρόλα και ξαφρίζοντάς την όταν χρειάζεται. Συμπληρώνετε νερό όποτε είναι απαραίτητο. Αλατίζετε προς το τέλος. Η φάβα είναι έτοιμη όταν γίνει σαν λείος πουρές με ελάχιστο νερό. Την αφήνετε εκτός φωτιάς να πιει όλο το νερό και να κρυώσει.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβετε. Τις προσθέτετε στα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με τα δαφνόφυλλα και το κύμινο. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Βήμα 4

Ρίχνετε τη βρασμένη φάβα στη σάλτσα της ντομάτας και την αφήνετε να πάρει μαζί της μια δυο βράσεις. Σερβίρετε τη φάβα σε πιάτα και πασπαλίζετε με τηγανητή κάππαρη, δηλαδή κάππαρη ξαλμυρισμένη, αλευρωμένη και τηγανισμένη σε δυνατή φωτιά σε ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή