Ταβάς λέγεται το βαθύ πήλινο σκεύος με χερούλια, σαν τηγάνι. Επειδή ο δικός μας ταβάς σήμερα περιέχει φασόλια γίγαντες, είναι φασουλοταβάς. Ενισχύσαμε τη γεύση του με λουκάνικα, πιπεριές και λιαστές ντομάτες.
Υλικά
- 400γρ. φασόλια γίγαντες Καστοριάς, μουσκεμένα αποβραδίς
- 400γρ. λουκάνικα χωριάτικα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 300γρ. πιπεριές πολύχρωμες, κομμένες σε μέτριες λωρίδες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 70γρ. ντομάτες λιαστές (χωρίς λάδι), χοντροκομμένες και μουσκεμένες σε 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό από τα φασόλια, μέχρι να μαλακώσουν
- 1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- λίγη πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Aν δεν αγαπάτε το λουκάνικο μπορείτε να το αποφύγετε και να αυξήσετε την ποσότητα των φασολιών.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα φασόλια σε μπόλικο νερό για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και χωρίς να μαγειρευτούν τελείως. Κρατάτε στην άκρη δύο φλιτζάνια από το ζωμό τους και τα στραγγίζετε. Στο ένα φλιτζάνι του ζεστού ζωμού μουσκεύετε τις λιαστές ντομάτες.Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Σβήνετε με το κρασί, ύστερα από λίγο προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά, προσθέτετε τα φασόλια και τα ανακατεύετε.Βήμα 3
Μεταφέρετε τα φασόλια και τις πιπεριές με τη σάλτσα τους σε πήλινο ταβά. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε ένα ταψί που θα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο. Απλώνετε από πάνω τα λουκάνικα και τα πιέζετε να βυθιστούν μέσα στη σάλτσα.Βήμα 4
Ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί καλά το φαγητό, να δέσει η σάλτσα του και να κάνει μια κρούστα στην επιφάνεια. Αν εξατμιστούν τα υγρά του φαγητού προτού ψηθεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε το ζωμό από τα βρασμένα φασόλια που φυλάξατε. Συνοδεύετε το φαγητό με λαχανοσαλάτα και χωριάτικο ψωμί.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή