fasoulirizo_anoigma
clock icon
1:20'

Φασουλόρυζο με ρέγγα και μυρωδικά

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 250 γρ. φασόλια λευκά, μικρόσπερμα (μουλιασμένα αποβραδίς)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 200 γρ. καπνιστή ρέγγα
  • 200 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • αλάτι, πιπέρι

Το ρύζι συνδυάζεται άψογα με τα όσπρια, αλλά και το ψάρι. Σε αυτή την κρητική συνταγή μαγειρεύουμε τα φασόλια μαζί με μπασμάτι, μυρωδικά και ρέγγα και ετοιμάζουμε ένα πολύ νόστιμο πιάτο.

Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα.

Την επομένη, σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει και δύο δάχτυλα παραπάνω. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, προσέχοντας να μην λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό τους.

Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπασμάτι για 3'-4'. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό από τα
φασόλια και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10'.

Έπειτα ρίχνουμε τα βρασμένα φασόλια και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 3'.

Σερβίρουμε το ρύζι και από πάνω τοποθετούμε τη ρέγγα, είτε σε ολόκληρα κομμάτια είτε μαδημένη.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα.

Βήμα 2

Την επομένη, σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει και δύο δάχτυλα παραπάνω. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, προσέχοντας να μην λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό τους.

Βήμα 3

Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπασμάτι για 3'-4'. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό από τα
φασόλια και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10'.

Βήμα 4

Έπειτα ρίχνουμε τα βρασμένα φασόλια και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 3'.

Βήμα 5

Σερβίρουμε το ρύζι και από πάνω τοποθετούμε τη ρέγγα, είτε σε ολόκληρα κομμάτια είτε μαδημένη.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography