Τα φασολάκια δεν απουσιάζουν από κάθε καλοκαιρινό τραπέζι. Όταν μάλιστα συνδυάζονται και με εποχιακά υλικά και όσπρια, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον απολαυστικό
Υλικά
- 1.200 γρ. φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα
- 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών, καυτό
- 250 γρ. φάβα
- 12 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Μερίδες:4
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τα φρέσκα φασολάκια. Αν είναι μεγάλα, τα σπάμε στη μέση. Επίσης ελέγχουμε αν οι λοβοί έχουν ίνες. Σπάμε λοιπόν ένα φασολάκι στη μέση. Αν δεν κοπεί αμέσως στα δύο αλλά κρέμεται στις ίνες του, χρειάζονται καθάρισμα με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Βήμα 2
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, τον πελτέ και την πάπρικα.
Βήμα 3
Έπειτα προσθέτουμε τα καθαρισμένα φασολάκια και ανακατεύουμε για 5΄-6΄. Ρίχνουμε στη συνέχεια τον μισό ζωμό μέχρι να καλυφθούν τα φασολάκια και μαγειρεύουμε για 20΄.
Βήμα 4
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα, τη φάβα και τον υπόλοιπο ζωμό και μαγειρεύουμε για 20΄ ακόμη μέχρι να γίνουν τα φασολάκια και η φάβα να μείνει σπυρωτή χωρίς να λιώσει. Έπειτα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο και μαγειρεύουμε για άλλα 2΄-3΄.
Βήμα 5
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από 10΄ προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας ελαφρά. Ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM