Η πάπρικα είναι από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά, μιας και μπορεί να δώσει απίστευτη γεύση στα φαγητά. Πέρα από τη νοστιμιά όμως, την ξεχωρίζουμε και για τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Η πάπρικα παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς της πιπεριάς τσίλι, του είδους Capsicum annuum. Κατάγεται από το κεντρικό Μεξικό και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, κατά το 16ο αιώνα. Το καρύκευμα, χρησιμοποιείται επίσης, για να προστεθεί χρώμα και γεύση, σε πολλούς τύπους πιάτων. Η πάπρικα μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως καυτερή, με την καψαϊκίνη να είναι υπεύθυνη για τη γεύση της.

Τα θρεπτικά συστατικά που την κάνουν να ξεχωρίζει:

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή
Η πάπρικα έχει καροτενοειδή, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Για να ξέρεις, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη κάνουν καλό στην όραση, εμποδίζοντας τις επιβλαβής ακτίνες του ήλιου να καταστρέψουν τον ιστό των ματιών. Από την άλλη, η βιταμίνη Α ενισχύσει τη νυχτερινή όραση και συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

Βιταμίνη Ε
Η πάπρικα είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στον έλεγχο της πήξης του αίματος και συμβάλλει στην υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας την βλάβη στα κυτταρικά λιπίδια.

Σίδηρο
Η πάπρικα είναι εξαιρετική πηγή και σιδήρου, που στηρίζει τη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, δύο πρωτεϊνών που είναι επιφορτισμένες με τη μεταφορά και την αποθήκευση του οξυγόνου που χρειάζονται οι ιστοί για να λειτουργήσουν.