Σε όλους μας έχει συμβεί να πάθουμε κάποιο μαγειρικό… ατύχημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και τη συνταγή μας σε παταγώδη αποτυχία! Αν δοκιμάσετε το φαγητό σας και συνειδητοποιήσετε ότι το όριο των μπαχαρικών έχει χτυπήσει… κόκκινο, υπάρχουν τρόποι να σώσετε το πιάτο από τον… κάλαθο των αχρήστων!

Δείτε παρακάτω πώς:

Προσθέτουμε ζάχαρη ή οξύτητα στο πιάτο
Η ιδανική λύση στο πρόβλημά μας είναι είτε να κάνουμε το πιάτο πιο γλυκό είτε να το κάνουμε πιο όξινο. Έτσι θα εξισσοροπηθούν οι εντάσεις στη συνταγή μας. Μια πρέζα ζάχαρη θα φέρει τις ισορροπίες στο πιάτο σας και θα δώσει και μια πιο γλυκιά νότα στη συνταγή σας. Επιλέξτε είτε λευκή είτε και μαύρη ζάχαρη, έχουν το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα στα πιάτα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο όξινο στοιχείο, όπως για παράδειγμα χυμό λεμονιού, χυμό φρέσκιας ντομάτας (αν ταιριάζει με το πιάτο). Προσοχή, μην το παρακάνετε και σε αυτό βέβαια, διότι μετά ποιος μας σώζει και από την παραπάνω οξύτητα του πιάτου!

 

Προσθέτουμε κάποια λιπαρά υγρά στοιχεία
Μια άλλη λύση είναι ουσιαστικά να αραιώσουμε με κάποιο λιπαρό υγρό στοιχείο την παρασκευή μας. Το σκέτο νερό δεν θα μας αλλάξει καθόλου την ένταση. Τι μπορείτε να προσθέσετε; Ζωμό κρέατος ή λαχανικών (ιδανικά σπιτικό, ειδάλλως κύβο διαλυμένο σε λίγο νερό), κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας (αν ταιριάζει με τη συνταγή σας) ή ό,τι άλλο υγρό στοιχείο έχετε ήδη χρησιμοποιήσει στη συνταγή προτού κάνετε το… μοιραίο λάθος!

Αυξάνουμε τις ποσότητες των υπολοίπων υλικών
Αν σας παράπεσε το πιπέρι, η καυτερή πιπεριά ή κάποια άλλη πικάντικη σος ή μπαχαρικό, τότε για να σώσετε τη συνταγή, πρέπει να προσθέσετε στην κατσαρόλα σας υλικά, για να εξισορροπήσετε τη γεύση. Πώς; Αν η συνταγή λέει ότι είναι για 3 άτομα πχ, εσείς θα υπολογίσετε ποσότητα για 4 άτομα, οπότε θα αυξήσετε όλα τα πιο ήπια συστατικά, όπως είναι τα λαχανικά, ώστε το καυτερό στοιχείο να λειανθεί. Βέβαια, εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι για να σωθεί η κατάσταση με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να μαγειρέψετε ουσιαστικά τα επιπλέον συστατικά σε μια άλλη κατσαρόλα και να τα βάλετε στη συνέχεια στο πιάτο σας. Γιατί αν τα ρίξετε ωμά, τότε δεν θα έχουν χρόνο να μαγειρευτούν.

Πατάτα ή ψωμί
Το έχουμε δει και στην περίπτωση του αλατιού, ισχύει ωστόσο σε όλα τα μπαχαρικά! Η πατάτα αλλά και το ψωμί απορροφούν τις εντάσεις στο αλάτι και το πιπέρι. Χρησιμοποιείστε μεγάλη πατάτα κομμένη στα δυο και μερικά κομμάτια ψωμί (όχι του τοστ) με ξερή κόρα. Όταν πετύχετε τον σκοπό σας, τα αποσύρετε από την κατσαρόλα σας για να μην σας χαλάσουν την παρασκευή.

Δείτε επίσης:
Σας παράπεσε το αλάτι; Το TikTok έχει τη λύση!

Μαγειρική με μπαχαρικά: Πώς χρησιμοποιούμε καρδάμωμο, αστεροειδές γλυκάνισο και σαφράν

Πότε χαλάνε τα μπαχαρικά;