Ζεστή και ωραία χυλωμένη, συνοδευόμενη στο τραπέζι από ρέγκα καπνιστή- ή και σκέτη με ένα καλό ζυμωτό ψωμί για ατελείωτες βούτες- είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα του χειμώνα!
Υλικά
- 350γρ. φασόλια μέτρια
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ξερά
- 3-4 καρότα, σε μικρές ροδέλες
- 3-4 κλωνάρια σέλινο
- 200ml χυμό ντομάτας
- 1 κύβο βιολογικό, διαλυμένο σε 200ml ζεστό νερό
- 100ml ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Αποβραδίς βάζετε τα φασόλια σε κρύο νερό να φουσκώσουν και να μαλακώσουν για 12 ώρες τουλάχιστον. Την επομένη τα στραγγίζετε καλά.Βήμα 2
Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό και μόλις πάρουν βράση τα στραγγίζετε πάλι και πετάτε το νερό. Ρίχνετε 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα και βάζετε μέσα τα φασόλια, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τη δάφνη και το καρότο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια.Βήμα 3
Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη φασολάδα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να χυλώσει ελαφρά. Σερβίρετε σε μπολ γαρνίροντας με φύλλα σέλινου και μπούκοβο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb