Τα όσπρια κάνουν πολύ νόστιμες σαλάτες. Φτιάχνουμε λοιπόν μια φακοσαλάτα που γίνεται ακόμα πιο θρεπτική εμπλουτισμένη με ένα ωραίο ντρέσινγκ με ταχίνι.
Υλικά
- 1½ φλιτζάνι φακές
- 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ¼ κουτ. γλυκού κόλιανδρο κοπανισμένο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο (τριμμένο)
- αλάτι, πιπέρι
- ¼ φλιτζανιού ταχίνι
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό Καλαμάτας
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- ¼ φλιτζανιού νερό (περίπου)
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
- λίγο πιπέρι
Για τις φακές
Για το αρωματικό dressing ταχινιού
Tips
- Παραλλαγή: Μπορείτε να βάλετε το αρωματικό dressing ταχινιού και σε άλλες σαλάτες όπως λαχανοσαλάτα με τριμμένο καρότο, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και καρύδια. Ή με άλλες πράσινες σαλάτες με ρόκα, μαρούλι, κρεμμυδάκι και ραπανάκια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη.Βήμα 2
Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί σε μέτριο μπολ και προσθέτετε στο τέλος τις φακές.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το dressing: Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το νερό και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Ενώ χτυπάτε, προσθέτετε λίγο λίγο όσο από το νερό χρειάζεται για να γίνει μια λεία, μέτρια προς πηχτή σάλτσα. Σερβίρετε τη φακοσαλάτα σε βαθύ πιάτο και την περιχύνετε με το dressing του ταχινιού.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή