Το σπυρωτό φακόρυζο με την προσθήκη του κιμά και των μπαχαρικών γίνεται ένα πεντανόστιμο θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για μεσημεριανό ή βραδινό.
Υλικά
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
- 200 γρ. φακές
- 150 γρ. ρύζι για πιλάφι ή καστανό, βρασμένο
- 1 κουτ. σούπας σταφίδες
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 200 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά, μέχρι ο κιμάς να πάρει χρώμα και να ψηθεί για περίπου 10΄.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια χύτρα ταχύτητος τις φακές με νερό να βράσουν για 10' και ύστερα τις στραγγίζουμε.
Βήμα 3
Προσθέτουμε στο βαθύ τηγάνι με τον κιμά αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά, τις φακές, το ρύζι, τον ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το φακόρυζο σπυρωτό, για περίπου άλλα 15΄, σε μέτρια φωτιά.
Βήμα 4
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το βούτυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με μαϊντανό ή κόλιανδρο.