Ένα ωραίο συνοδευτικό για το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 1½ φλιτζάνι φακές Φαρσάλων
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1-2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- αλάτι, πιπέρι
- 60γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 100γρ. κατσικίσιο τυρί τριμμένο
- 2-3 κουτ. σούπας σπυριά ροδιού
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις φακές σε ενάμισι φλιτζάνι νερό μαζί με τη δάφνη και το θυμάρι, για 35-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Αν έχει μείνει νερό στο τέλος, το στραγγίζετε.Βήμα 2
Σοτάρετε ελαφρώς στο λάδι τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε το σκόρδο. Αφήνετε για 1 λεπτό ακόμα και το σβήνετε με το ξίδι. Στο τέλος προσθέτετε το μαϊντανό.Βήμα 3
Ανακατεύετε σε μπολ τις φακές με το μίγμα των αρωματικών και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Ρυθμίζετε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι ή λίγο ξίδι ακόμα να θέλετε.Βήμα 4
Ψήνετε τα καρύδια σε δυνατό φούρνο για 5-6 λεπτά περίπου μέχρι να αφήσουν το άρωμά τους.Βήμα 5
Απλώνετε τις φακές σε βαθιά πιατέλα και σκορπάτε από πάνω τα καρύδια, το ρόδι και το κατσικίσιο τυρί. Σερβίρετε με ψημένα τρίγωνα αραβικής πίτας.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή