Ένα γρήγορο και εύκολο γλυκό που θα εντυπωσιάσει τους πάντες στο γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 9 ασπράδια αβγών
- 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
- 3 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 βανίλια
- 320γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 320γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένους (κρατάτε μερικούς για διακόσμηση)
- 750γρ. κρέμα γάλακτος για σαντιγί
Για το παντεσπάνι
Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και προσθέτετε εναλλάξ τη ζάχαρη και το λεμόνι. Προσθέτετε με ελαφριές κινήσεις τα καρύδια λίγα-λίγα, χρησιμοποιώντας σπάτουλα.Βήμα 2
Απλώνετε το μίγμα σε δύο στρογγυλά ταψιά 30εκ. στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν λίγο. Τα αφήνετε να κρυώσουν.Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και ανακατεύετε μέσα τους χουρμάδες. Κρατάτε στην άκρη αρκετό μίγμα για να σκεπάσετε τα πλαϊνά της τούρτας.Βήμα 4
Ξεφορμάρετε τα δύο φύλλα παντεσπάνι. Βάζετε το ένα πάνω σε μια στρογγυλή πιατέλα. Χωρίζετε τη γέμιση στα δύο και στρώνετε τη μισή ποσότητα πάνω στο παντεσπάνι ομοιόμορφα. Βάζετε το άλλο παντεσπάνι από πάνω και στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω. Καλύπτετε τα πλαϊνά της τούρτας με το μίγμα που έχετε φυλάξει.Βήμα 5
Γαρνίρετε την τούρτα με χουρμάδες και ψίχα από καρύδι κομμένο στη μέση.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb