Αυτά τα πιτάκια εκτός από πεντανόστιμα και εύκολα είναι και πιο υγιεινά, αφού φτιάχνονται με αλεύρι ολικής άλεσης. Θα τα λατρέψουν όχι μόνο η γενιά Α, αλλά και όσοι τα δοκιμάσουν.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 200 γρ. γιαούρτι Αγελάδος Στραγγιστό Γάλπο
- 350 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια Πλευρώτους, ψιλοκομμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3/4 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Νώμα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 1 κρόκο αυγού
- σουσάμι
- παπαρουνόσπορο
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το ψήσιμο
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε και αλατίζουμε όλα τα λαχανικά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Όσο μαγειρεύονται προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και αποσύρουμε αφήνοντας τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Βήμα 2
Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 2΄. Χωρίζουμε σε 16 ισόποσα ζυμαράκια.
Βήμα 3
Πιτάκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Με την παλάμη μας ή έναν πλάστη πατάμε το κάθε ζυμάρι να πλατύνει και γεμίζουμε με μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε τα πιτάκια ενώνοντας και πιέζοντας τις άκρες και τα αραδιάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Βήμα 4
Αλείφουμε με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε τα πιτάκια για 25΄ να ροδίσουν καλά και σερβίρουμε.
Βήμα 5
Εμπλουτίζουμε τη γέμιση με εποχικά λαχανικά ή με όποιο άλλο υλικό μάς αρέσει.