Από χειροποίητα ζυμαρικά που βράζουν σε λίγα λεπτά, μέχρι έτοιμα ντολμαδάκια και πιτάκια που θέλουν μόνο λίγο ζέσταμα σε τηγάνι, αυτά είναι μερικά από τα υλικά, που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και μας βγάζουν από το άγχος του «τι να μαγειρέψω σήμερα». Πού θα τα βρούμε; Πρόκειται για τα προϊόντα της οικογένειας Κυριακάκη. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας, Γιάννη Κυριακάκη και να μάθουμε περισσότερα για την εταιρεία «Τα μερακλίδικα».

Πώς ξεκίνησαν

Όλα ξεκίνησαν το 1986, όταν η οικογένεια Κυριακάκη ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο Ηράκλειο Κρήτης με την παραγωγή πίτσας και την εμπορία delicatessen προϊόντων. Με την πάροδο του χρόνου και συνεχίζοντας να βλέπουν πάντα μπροστά, με μεράκι και αφοσίωση στην κρητική παράδοση, δημιούργησαν προϊόντα με άρωμα Κρήτης. Σήμερα, τα παιδιά τους ως η δεύτερη γενιά που είναι πλέον στα ηνία, έχουν ως στόχο να συνεχίσουν αυτό το όραμα με την ίδια αγάπη και συνέπεια.

Οι πρώτες ύλες

Όσο για τις πρώτες ύλες τους, έχουν την τύχη να ζούνε στην κρητική γη, που είναι γεμάτη δώρα. Έτσι, εκτός από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που παράγουν στους οικογενειακούς τους ελαιώνες και χρησιμοποιούν στην παρασκευή των προϊόντων τους, συνεργάζονται με συμβεβλημένους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης. Ντόπια τυροκομικά προϊόντα, φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά συλλέγονται καθημερινά από τους συνεργάτες τους, ώστε το τελικό προϊόν που προσφέρουν στον καταναλωτή να κάνει και εκείνους, αλλά και τους συνεργάτες τους περήφανους, όπως μας ανέφεραν.

Παράλληλα, διαχειρίζονται με μεράκι και προσοχή όλες τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, ακόμα και τις εποχιακές -όπως για παράδειγμα τους κολοκυθανθούς- ενώ προγραμματίζουν με τέτοιο τρόπο την παραγωγή τους, ώστε να είναι διαθέσιμα τα προϊόντα τους όλο τον χρόνο.

Τα προϊόντα τους

«Με τα χρόνια και την ανάπτυξη της εταιρείας προσαρμόσαμε τις παραδοσιακές σπιτικές τους συνταγές σε μεγαλύτερη κλίμακα παραγωγής, βασισμένη σε σύγχρονο εξοπλισμό, φροντίζοντας να μη χαθεί τίποτα από τη μαγεία και τη γεύση της παράδοσης», όπως μας ανέφερε ο Γ. Κυριακάκης. Κάθε τι που δημιουργούν στο εργαστήριό τους είναι προϊόν επίμονης δουλειάς και ιδιαίτερης αγάπης. Και αυτό γίνεται αντιληπτό από το πελατολόγιό τους. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή, βρίσκονται τα ζυμαρικά τους με άρωμα Κρήτης, τα τυλιχτά τους και τα παραδοσιακά πιτάκια τηγανιού.

Πιο συγκεκριμένα, στα ζυμαρικά με άρωμα Κρήτης θα συναντήσουμε τορτελίνια γεμιστά με ανθότυρο, ραβιόλες με γέμιση μυζήθρα-δυόσμο ή με τυριά και χόρτα Κρήτης, με γέμιση απάκι ή με φρέσκα μανιτάρια και αρισμαρί (δεντρολίβανο), αλλά και τα σπιτικό τους μακαρόνι.

Στα τυλιχτά τους, που γίνονται στο χέρι, θα βρούμε ντολμαδάκια ψημένα στο ελαιόλαδο, λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά και ρύζι, αλλά και τους κολοκυθανθούς τους γεμισμένους με ρύζι ή με μυζήθρα Κρήτης και δυόσμο.

Στην κατηγορία προϊόντων τηγανιού, θα συναντήσουμε πιτάκια με λεπτό τραγανό φύλλο τηγανιού και γέμιση γλυκιάς ή ξινής μυζήθρας, χορτοπιτάκια, σαρικοπιτάκια, μαραθόπιτες και σφακιανές αλλά και τις νέες τους παραδοσιακές πίτες τηγανιού με αλεύρι χαρουπιού.

Στόχος η ποιότητα αλλά και η ευκολία στο μαγείρεμα

Εκτός από το στοίχημα της ποιότητας και της γεύσης, που φαίνεται πως έχουν ήδη κερδίσει, επιπλέον στόχος τους είναι να φροντίζουν ώστε τα προϊόντα τους να χρειάζονται ελάχιστο χρόνο ψησίματος ή μια απλή αναθέρμανση. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνουν τον καταναλωτή που δεν θέλει να περάσει πολλή ώρα στην κουζίνα για να απολαύσει μια παραδοσιακή γεύση. Γι’ αυτό, τα ζυμαρικά τους έχουν πολύ μικρό χρόνο βρασμού 9από 2 έως 6′), τα ντολμαδάκια και οι κολοκυθανθοί θέλουν μόνο μια αναθέρμανση ενώ τα προϊόντα τηγανιού είναι έτοιμα σε 5-6′.

Πού βρίσκουμε τα προϊόντα τους

Τα προϊόντα τους τα βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα τροφίμων της Κρήτης και στην Αθήνα σε επιλεγμένους συνεργάτες λιανικής. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους (www.meraklidika.gr) ή να έρθετε απευθείας σε επικοινωνία μαζί τους για να σας κατευθύνουν.

info
Ειρήνης & Φιλίας 53, Άγιος Ιωάννης «Χωστός», Ηράκλειο, Κρήτη, τηλ. 2810 255087.