Ζυμαρικά από φαγόπυρο με σάλτσα doenjang και ζωμό οστρακοειδών, σπανάκι και σκόρδο που αναδεικνύουν τη δύναμη του ζυμωμένου στοιχείου

Υλικά
- 250 γρ. ζυμαρικά (ιδανικά soba ή άλλα από φαγόπυρο, αλλά γίνεται και με σπαγγέτι)
- 2 κουτ. σούπας doenjang (πάστα σόγιας)
- 2 φλ. ζωμός λαχανικών ή οστρακοειδών
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. σπανάκι (ή άλλα χόρτα, π.χ. bok choy)
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο
- 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας (προαιρετικά, για έξτρα αλμύρα)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά, για ισορροπία)
- Φρέσκο τσίλι ή flakes
- Καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα
- 150γρ φιλέτο μοσχάρι ή ψάρι ή τόφου (προορατικά)
Μερίδες: 2
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Βήμα 2
Σε τηγάνι, σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμυδάκι με το σησαμέλαιο.
Βήμα 3
Διαλύουμε το doenjang στον ζωμό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι.
Βήμα 4
Ρίχνουμε το σπανάκι, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη, αφήνουμε να βράσει 2-3 λεπτά.
Βήμα 5
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα. Σερβίρουμε με σουσάμι και λίγο φρέσκο τσίλι.