Το Dodo είναι αγαπητό σε όλη τη Νιγηρία. Σερβίρεται ως σνακ αλλά μπορείτε να το απολαύσετε ως κύριο γεύμα μαζί με μαγειρευτά, σάλτσες, τηγανητές πατάτες και γλυκοπατάτες ή ως συνοδευτικό σε όσπρια, ρύζι και φασολάκια

Υλικά
- 2 μεγάλα ώριμα κίτρινα plantains με μαύρες κηλίδες, ξεφλουδισμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, κοφτό
- ε.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- 1 κουτ. γλυκού καγιέν (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
- προαιρετικά κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη
Μερίδες 2 - 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε τα plantains σε στρογγυλές ροδέλες ή κύβους σε μέγεθος ζαριού και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, πασπαλίζουμε με αλάτι, καγιέν και τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη έως ότου ζεσταθεί το ε.π. ελαιόλαδο (ή το ηλιέλαιο).
Βήμα 2
Σε ρηχό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ε.π.ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, να μην ξεπερνάει τους 170°C. Προσθέτουμε τα μισά από τα plantains και τηγανίζουμε ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά και να ροδίσουν, 8 έως 10 λεπτά.
Βήμα 3
Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα ή αράχνη, μεταφέρουμε τα plantains σε μία πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό λάδι. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα υπόλοιπα κομμάτια και αφήνουμε επίσης να τηγανιστούν μέχρι να ροδίσουν.
Βήμα 4
Σερβίρουμε σε μπολ και πασπαλίζουμε με επιπλέον μπαχαρικά αν χρειάζεται