diples tou gamou
clock icon
3'

Δίπλες του γάμου

Υλικά

  • 4 αβγά ολόκληρα
  • 4 κρόκοι αβγών
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • ελάχιστο αλάτι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • Για το τηγάνισμα

  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια μέλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Για πασπάλισμα

  • κανέλα
  • καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα χονδροκομμένη ή σουσάμι

Tips

  • Είναι απαραίτητο να χτυπήσετε τα αβγά για πολύ ώρα γιατί έτσι οι δίπλες δε θα μυρίζουν “αβγό”.
  • Αν η ζύμη κολλάει ελαφρά, για να γίνουν οι δίπλες αφράτες δεν προσθέτετε αλεύρι αλλά αλευρώνετε τα χέρια σας και τον πάγκο.
  • Αντί να ετοιμάσετε το σιρόπι μπορείτε να περιχύσετε τις δίπλες μόνο με μέλι, το οποίο θα ζεστάνετε ελαφρά για να γίνει πιο ρευστό.
  • Οι δίπλες διατηρούνται αρκετό καιρό εάν δεν τις σιροπιάσετε και τις αποθηκεύσετε μέσα σε μεταλλικό κουτί. Κάθε φορά που θέλετε να τις προσφέρεται τις σιροπιάζετε και σερβίρετε.

…ή αλλιώς ξεροτήγανα, αβγοκαλάμαρα, ψαθούρια, μαφίσια ή μαντινάδες. Τα ίδια γλυκίσματα, με διαφορετικές ονομασίες και σχήματα -ανάλογα με την περιοχή- είναι κεράσματα στους γάμους σε πολλά νησιά και περιοχές της Πελοποννήσου.

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη σόδα και το αλατάκι για 15-20 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Βάζετε στο μίξερ τον γάντζο ζυμώματος και συνεχίζετε το χτύπημα, προσθέτοντας το αλεύρι σε δόσεις. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ. Πρέπει να είναι μέτρια, δηλαδή ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ μαλακή. Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπάλες, τις τυλίγετε σε μεμβράνη και τις αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι ή νισεστέ, αλευρώνετε τα χέρια σας και ανοίγετε την κάθε μπάλα ζύμης με τη βέργα ή τον πλάστη σε λεπτά φύλλα. Με ροδελάκι ή μαχαίρι, κόβετε τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους 6εκ. και μήκους 15εκ.
Αραδιάζετε τις λωρίδες στον πάγκο και τις σκεπάζετε με πετσέτα, για να μη στεγνώνουν. Τοποθετείτε πάνω από την πετσέτα άλλες λωρίδες ζύμης και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα άφθονο λάδι και όταν κάψει, παίρνετε μία λωρίδα ζύμης και με δύο πιρούνια ή τη μεγάλη πιρούνα της κουζίνας, την τυλίγετε μέσα στο λάδι σε ρολάκι και την τηγανίζετε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να τηγανίσετε όλες τις λωρίδες. Όταν βγάζετε τις δίπλες τις τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και όταν λιώσει, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύοντας για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει. Περιχύνετε τις δίπλες με το σιρόπι και πασπαλίζετε με κανέλα και καρύδια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη σόδα και το αλατάκι για 15-20 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Βήμα 2

Βάζετε στο μίξερ τον γάντζο ζυμώματος και συνεχίζετε το χτύπημα, προσθέτοντας το αλεύρι σε δόσεις. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ. Πρέπει να είναι μέτρια, δηλαδή ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ μαλακή. Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπάλες, τις τυλίγετε σε μεμβράνη και τις αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Βήμα 3

Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι ή νισεστέ, αλευρώνετε τα χέρια σας και ανοίγετε την κάθε μπάλα ζύμης με τη βέργα ή τον πλάστη σε λεπτά φύλλα. Με ροδελάκι ή μαχαίρι, κόβετε τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους 6εκ. και μήκους 15εκ.

Βήμα 4

Αραδιάζετε τις λωρίδες στον πάγκο και τις σκεπάζετε με πετσέτα, για να μη στεγνώνουν. Τοποθετείτε πάνω από την πετσέτα άλλες λωρίδες ζύμης και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Βήμα 5

Βάζετε σε μια κατσαρόλα άφθονο λάδι και όταν κάψει, παίρνετε μία λωρίδα ζύμης και με δύο πιρούνια ή τη μεγάλη πιρούνα της κουζίνας, την τυλίγετε μέσα στο λάδι σε ρολάκι και την τηγανίζετε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να τηγανίσετε όλες τις λωρίδες. Όταν βγάζετε τις δίπλες τις τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 6

Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και όταν λιώσει, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύοντας για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει. Περιχύνετε τις δίπλες με το σιρόπι και πασπαλίζετε με κανέλα και καρύδια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb