daxtyla kyrion
clock icon
1:20'

Δάχτυλα Κυριών, ένα γλυκό της Κύπρου

Υλικά

    Για το φύλλο

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/3 φλιτζανιού βούτυρο ή ηλιέλαιο
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 6 κουτ. σούπας νερό (περίπου)
  • Για τη γέμιση

  • 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα (με τη φλούδα), χοντροαλεσμένα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • 1 ασπράδι αβγού
  • λίγο ροδόνερο (προαιρετικά)
  • Για το τηγάνισμα

  • ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
  • φλούδα πορτοκαλιού
  • Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • τη φλούδα και 3 κουτ. σούπας χυμό από 1 λεμόνι
  • Για το σερβίρισμα

  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • λίγη κανέλα

Τηγανητά κυπριώτικα γλυκάκια με ένα χαρακτηριστικό όνομα που δανείζονται από το σχήμα τους.

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το τρίβετε με το βούτυρο ή το ηλιέλαιο με τα δάχτυλα. Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού και το χυμό λεμονιού και λίγο λίγο το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει το μίγμα σας λείο και ομοιογενές. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ τη γέμιση: Χτυπάτε το ασπράδι του αβγού με τη ζάχαρη σε μαρέγκα και την ανακατεύετε με την κανέλα και τα χοντροαλεσμένα αμύγδαλα. Στο τέλος αρωματίζετε αν θέλετε με λίγο ροδόνερο.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού για 5-6 λεπτά, από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Ρίχνετε και το μέλι, ανακατεύετε να διαλυθεί και το αφήνετε να κρυώσει. Πρέπει να έχετε ένα αραιό σιρόπι.
Παίρνετε τη ζύμη, την πλάθετε για λίγο με τα χέρια και τη μοιράζετε σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Ύστερα τα πλάθετε σε μπάλες και τις ανοίγετε, μία μία ξεχωριστά σε λεπτά φύλλα.
Κάθε φύλλο το κόβετε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων 9x11εκ. Βάζετε στην άκρη κάθε κομματιού από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και το τυλίγετε σε ρολό. Με ένα πιρούνι πιέζετε καλά και τις δύο άκρες των ρολών να κλείσουν (έτσι σχηματίζονται τα «δάχτυλα») και τα αραδιάζετε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τελειώσετε με όλη τη ζύμη.
Ζεσταίνετε καλά σε μέτριο κατσαρολάκι το λάδι και τηγανίζετε τα δάχτυλα λίγα λίγα για 1-2 λεπτά κάθε φορά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πριν κρυώσουν τα σιροπιάζετε βυθίζοντάς τα στο κρύο σιρόπι για 1-2 λεπτά.
Τα μεταφέρετε σε σχάρα και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν καλά. Στο μεταξύ ανακατεύετε τη ζάχαρη με την κανέλα και τα ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα και πασπαλίζετε τα «δάχτυλα» λίγο πριν τα σερβίρετε.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το τρίβετε με το βούτυρο ή το ηλιέλαιο με τα δάχτυλα. Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού και το χυμό λεμονιού και λίγο λίγο το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει το μίγμα σας λείο και ομοιογενές. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε στο μεταξύ τη γέμιση: Χτυπάτε το ασπράδι του αβγού με τη ζάχαρη σε μαρέγκα και την ανακατεύετε με την κανέλα και τα χοντροαλεσμένα αμύγδαλα. Στο τέλος αρωματίζετε αν θέλετε με λίγο ροδόνερο.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού για 5-6 λεπτά, από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Ρίχνετε και το μέλι, ανακατεύετε να διαλυθεί και το αφήνετε να κρυώσει. Πρέπει να έχετε ένα αραιό σιρόπι.

Βήμα 4

Παίρνετε τη ζύμη, την πλάθετε για λίγο με τα χέρια και τη μοιράζετε σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Ύστερα τα πλάθετε σε μπάλες και τις ανοίγετε, μία μία ξεχωριστά σε λεπτά φύλλα.

Βήμα 5

Κάθε φύλλο το κόβετε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων 9x11εκ. Βάζετε στην άκρη κάθε κομματιού από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και το τυλίγετε σε ρολό. Με ένα πιρούνι πιέζετε καλά και τις δύο άκρες των ρολών να κλείσουν (έτσι σχηματίζονται τα «δάχτυλα») και τα αραδιάζετε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τελειώσετε με όλη τη ζύμη.

Βήμα 6

Ζεσταίνετε καλά σε μέτριο κατσαρολάκι το λάδι και τηγανίζετε τα δάχτυλα λίγα λίγα για 1-2 λεπτά κάθε φορά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πριν κρυώσουν τα σιροπιάζετε βυθίζοντάς τα στο κρύο σιρόπι για 1-2 λεπτά.

Βήμα 7

Τα μεταφέρετε σε σχάρα και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν καλά. Στο μεταξύ ανακατεύετε τη ζάχαρη με την κανέλα και τα ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα και πασπαλίζετε τα «δάχτυλα» λίγο πριν τα σερβίρετε.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey