Μια πρωτότυπη παρουσίαση σε λογική Surf and Turf με τα γλυκά θαλασσινά χτένια να ανταγωνίζονται τη καπνιστή νοστιμιά του καραμελωμένου μπέικον πάνω σε μια ελαφρά όξινη φωλίτσα από σπανάκι, με τη χαρακτηριστική μεταλλική του αίσθηση.
Υλικά
- Μερίδες: 4 άτομα
- 12 βασιλικά χτένια κατεψυγμένα
- 6 φέτες μπέικον κομμένες στη μέση κατά μήκος
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Σταγόνες λεμονιού στο σερβίρισμα
- 500 γρ. φρέσκο σπανάκι
- 1 μεγάλο ή 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ½ κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 30 γρ. βούτυρο
- 40 ml λευκό κρασί
- Χυμό από ½ λεμόνι στυμμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σπανάκι:
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το σπανάκι σοτέ: Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μεσαία ένταση (4/9) να ζεσταθεί , προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει και στη συνέχεια τα φρέσκα κρεμμυδάκια που τα σοτάρετε για 3 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι στο τηγάνι και στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί και λίγο νερό (που θα βοηθήσει να μαραθεί το σπανάκι γρήγορα) και σκεπάζετε το σκεύος για λίγα λεπτά. Αφού έχει αρχίσει να μαραίνεται το σπανάκι, ανοίγετε το καπάκι και προσθέτετε τον άνηθο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 2
Τώρα, θα δείτε να μαζεύονται αρκετά υγρά στον πάτο του τηγανιού που πρέπει να αφαιρέσετε με τον εξής τρόπο. Θα μαζέψετε όλο το σπανάκι γύρω-γύρω ή στη μία πλευρά του σκεύους, ώστε να μαζευτούν όλα τα υγρά στο κέντρο του. Τότε θα ανεβάσετε την ένταση στο μέγιστο και θα ανάψετε τον εξαεριστήρα. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνετε την επιφάνεια εξάτμισης των υγρών και καθαρίζετε την ατμόσφαιρα από υδρατμούς ώστε να μην υπάρχει κορεσμός. Σε περίπου 7’ λεπτά όλο το υγρό θα έχει εξατμιστεί και θα μένει μόνο μια πηχτή, όξινη σάλτσα που μεταφέρει τις γεύσεις του λεμονιού και του κρασιού στο σπανάκι.
Βήμα 3
Προετοιμάζετε χτένια και μπέικον: Έχετε φροντίσει να ξεπαγώσουν τα χτένια, είτε αργά στο ψυγείο, είτε σε χλιαρό νερό. Θα πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από πάνω τους, οπότε τα σκουπίζετε και τα τυλίγετε σε χάρτινες πετσέτες κουζίνας, αρκετές φορές. Κόβετε το μπέικον κατά μήκος ώστε να βγουν δύο λεπτές λωρίδες στη κάθε φέτα. Τις ακουμπάτε σε ένα πιάτο ανάμεσα σε δυο χάρτινες πετσέτες κουζίνας και έτσι τις βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέγιστη ένταση (700W) για 1’ λεπτό.
Βήμα 4
Εκεί το μπέικον θα μισο-ψηθεί τόσο, όσο πρέπει, ώστε αφενός να τυλίγεται γύρω απ’ το χτένι, και αφετέρου να μπορέσει να βγει στη τελική φάση στο τηγάνι, ελαφρά τραγανό. Η εναλλακτική είναι να το περάσετε για λίγα λεπτά απ’ το τηγάνι, αλλά αυτή η διαδικασία θα πάρει πιο πολύ χρόνο και θα έχετε το ρίσκο να σας παραγίνει τραγανό και εντέλει να μη μπορεί να τυλιχτεί γύρω απ’ το χτένι. Οπότε κάντε τα κουμάντα σας, τι μέθοδο προτιμάτε. Τυλίγετε τις λωρίδες του μπέικον γύρω απ’ τα στεγνά χτένια και τις ασφαλίζετε με μια οδοντογλυφίδα. Αλατοπιπερώνετε τα χτένια, με πολύ προσοχή στο αλάτι, μια και το μπέικον είναι ήδη αλμυρό.
Βήμα 5
Ψήνετε τα χτένια:Βάζετε βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο να κάψουν στο τηγάνι σε υψηλή ένταση, και προσθέτετε τα χτένια. Θα τα γυρίσετε στα περίπου 2 λεπτά απ’ την άλλη, με δεδομένο πως θα έχουν πάρει χρώμα και αν χρειάζεται, θα αλατοπιπερώσετε. Άλλα δυο λεπτά ψήσιμο είναι αρκετά ώστε να πάρει χρώμα και η άλλη πλευρά, αλλά το κέντρο του χτενιού να έχει φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία, που είναι οριακά ημιδιάφανο χωρίς να αφυγρανθεί. Ανάλογα και με τη θερμοκρασία του τηγανιού σας, η μαγειρική του χτενιού (με μπέικον ή χωρίς), μπορεί να διαρκέσει από 3’ και κάτι ως 5’ λεπτά, όχι παραπάνω.
Βήμα 6
Σερβίρισμα και στήσιμο πιάτου: Βάζετε μια φωλίτσα από σπανάκι φροντίζοντας να μην έχει υγρά και από πάνω ένα χτένι αφού βγάλετε την οδοντογλυφίδα. Πριν σερβίρετε ρίχνετε από 1-2 σταγόνες λεμόνι πάνω στο κάθε χτένι. Συνοδεύτε τα με ένα όξινο λευκό κρασί.