Ο Γρηγόρης Χέλμης μας δίνει μια σύγχρονη συνταγή, οικία, εμπνευσμένη από τα τσιπουράδικα του Βόλου

Υλικά
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, σε κύβους
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 2 χταπόδια Τ7 κατεψυγμένα
- 2 κουτ. σούπας κρεμμύδια ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 3 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- ½ φλιτζ. ξίδι λευκό
- ½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κλωνάρι 10 εκ. φρέσκο δεντρολίβανο (ή 15 βελόνες δεντρολίβανο ξερό)
- μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τον πουρέ πατάτας
Για το χταπόδι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κάθε χταπόδι σε 4 κομμάτια και την κουκούλα στα 2. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Βήμα 2
Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και το χταπόδι. Ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει το χταπόδι να κατεβάζει υγρά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Βήμα 3
Μαγειρεύουμε για 30΄-35΄, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε στο αλάτι, και αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον.
Βήμα 4
Πουρές: Βράζουμε τις πατάτες και τις σουρώνουμε. Τις λιώνουμε με πρες πουρέ σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε τον πουρέ με το χταπόδι και τη σάλτσα του.