Το χταπόδι δεν είναι νόστιμο μόνο κρασάτο, αλλά και ένα ωραίο ανοιξιάτικο λαδερό κατσαρόλας, με αγκινάρες.
Υλικά
- 1 μεγάλο χταπόδι, 1½ κιλό περίπου
- 12 αγκινάρες φρέσκες καθαρισμένες, κομμένες στη μέση ή από βαζάκι
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσινο, σε ροδέλες
- 1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο σφηνάκι ούζο
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο ξερό, κοπανισμένο στο γουδί
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο
- 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Θα χρειαστείτε 2 βαζάκια αγκινάρες συντηρημένες σε γυάλινο βάζο από το σούπερ μάρκετ (είναι οι πιο κοντινές στη γεύση με τις φρέσκες).
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι να βράσει σκέτο, χωρίς νερό, με λίγο αλάτι, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις μαλακώσει το κόβετε σε χοντρά κομμάτια.Βήμα 2
Σε χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μαζί με το μαραθόσπορο, μέχρι να μαραθούν. Αν έχετε φρέσκες αγκινάρες, θα τις ρίξετε σε αυτή τη φάση.Βήμα 3
Προσθέτετε και το χταπόδι και φέρνετε δυο βόλτες τα υλικά. Σβήνετε με το ούζο, αλατίζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αν έχετε αγκινάρες σε βαζάκι, θα τις ρίξετε τώρα. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, το φαγητό σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνετε τον άνηθο και τον μαϊντανό.Βήμα 4
Διαλύετε το κορνφλάουρ σε 4 κουτ. σούπας νερό μαζί με το χυμό του λεμονιού και το ξύσμα. Ρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα, κουνάτε να πάει παντού και συνεχίζετε για 1 λεπτό το μαγείρεμα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος