Τι πιο ωραίο από το να προσθέσουμε στο εορταστικό μενού μας ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο πιλάφι. Η Ελένη Σαράντη μάς δίνει τη συνταγή.
Υλικά
- 150 γρ. συκωτάκια πουλιών
- 200 γρ. φιλεταρισμένο μπούτι κοτόπουλο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο (περίπου 1 μεγάλο)
- 25-30 γρ. κουκουνάρι
- 3 κουτ. σούπας κριθαράκι
- 300 γρ. ρύζι parboiled ή basmati
- 1 ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μέντα, αποξηραμένη
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο, τριμμένο
- 3-4 σπόρους καρδάμωμο
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
- 700 ml ζωμό κότας ζεστό (ή νερό)
- 40 γρ. σταφίδες μαύρες
- αλάτι
- ρόδι, καθαρισμένο
Για 6-8 άτομα
Tips
- Αν δεν τα προτιμάμε, μπορούμε να παραλείψουμε τα συκωτάκια και να προσθέσουμε επιπλέον μπούτι κοτόπουλου ψιλοκομμένο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει.
Βήμα 2
Προσθέτουμε αρκετό αλάτι, τα συκωτάκια και το φιλέτο κοτόπουλου. Ξαφρίζουμε και βράζουμε για περίπου 15'. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για να τα ψιλοκόψουμε.
Βήμα 3
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Κατόπιν, ρίχνουμε το κουκουνάρι και καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το καβουρδίζουμε καλά μέχρι να σκουρύνει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Βήμα 4
Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά (μπαχάρι, μέντα, πιπέρι, καρδάμωμο, ζάχαρη) ώστε να τα «κάψει» το λίπος. Σβήνουμε με τον ζεστό ζωμό κότας. Ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και το κοτόπουλο, προσθέτουμε τις σταφίδες, ανακατεύουμε και κλείνουμε με καπάκι.
Βήμα 5
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10', μέχρι να γίνει το ρύζι.
Βήμα 6
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε λίγο καθαρισμένο ρόδι και ανακατεύουμε απαλά.
Βήμα 7
Σερβίρουμε σε πιατέλα ή σε φόρμα κέικ και ξεφορμάρουμε για εντυπωσιακό σχήμα.
Συνταγή: Ελένη Σαράντη
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography