Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη Μ. Βρετανία χωρίς πουτίγκα δεν γίνονται! Αλλά και εσείς, αν δοκιμάσετε αυτό το λαχταριστό, φρουτένιο γλύκισμα με την ξεχωριστή γεύση χάρη στην Καστανή Ζάχαρη Fytro, θα το λατρέψετε. Για σίγουρη επιτυχία, θα το φτιάξετε με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ.
Βάζετε σε ένα μπολ τις σταφίδες με το κονιάκ να μουλιάσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μίγμα από τις σταφίδες με το κονιάκ, με τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, την πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι και το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και την Καστανή Ζάχαρη Fytro και τα χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτετε τα αβγά ένα προς ένα και αφού αφομοιωθούν στο μίγμα συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε σταδιακά το γάλα.
Βάζετε στο μίξερ και το μίγμα των αλεύρων και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ακόμα. Τέλος προσθέτετε το μίγμα των αποξηραμένων φρούτων με το κονιάκ.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία μεγάλη ή δύο μεσαίες ημισφαιρικές φόρμες και βάζετε μέσα το μίγμα. Καλύπτετε την επιφάνεια της φόρμας με μεβράνη 2 φορές. Ψήνετε σε μεγάλη κατσαρόλα (μπεν-μαρί) σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, διατηρώντας τη στάθμη του νερού στα ¾ της φόρμας, για περίπου 4 ώρες.
Αφού δοκιμάσετε με το μαχαίρι ότι η πουτίγκα έχει ψηθεί, την αφήνετε για λίγο εκτός κατσαρόλας και έπειτα ξεφορμάρετε. Σερβίρετε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σε μια πιατέλα και μόλις κρυώσει πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και αν θέλετε διακοσμείτε με ζαχαρόπαστα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε ένα μπολ τις σταφίδες με το κονιάκ να μουλιάσουν.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μίγμα από τις σταφίδες με το κονιάκ, με τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, την πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι και το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ.
Βήμα 3
Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και την Καστανή Ζάχαρη Fytro και τα χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτετε τα αβγά ένα προς ένα και αφού αφομοιωθούν στο μίγμα συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε σταδιακά το γάλα.
Βήμα 4
Βάζετε στο μίξερ και το μίγμα των αλεύρων και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ακόμα. Τέλος προσθέτετε το μίγμα των αποξηραμένων φρούτων με το κονιάκ.
Βήμα 5
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία μεγάλη ή δύο μεσαίες ημισφαιρικές φόρμες και βάζετε μέσα το μίγμα. Καλύπτετε την επιφάνεια της φόρμας με μεβράνη 2 φορές. Ψήνετε σε μεγάλη κατσαρόλα (μπεν-μαρί) σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, διατηρώντας τη στάθμη του νερού στα ¾ της φόρμας, για περίπου 4 ώρες.
Βήμα 6
Αφού δοκιμάσετε με το μαχαίρι ότι η πουτίγκα έχει ψηθεί, την αφήνετε για λίγο εκτός κατσαρόλας και έπειτα ξεφορμάρετε. Σερβίρετε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σε μια πιατέλα και μόλις κρυώσει πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και αν θέλετε διακοσμείτε με ζαχαρόπαστα.