XIOYNKIAR
clock icon
2:0'

Χουνκιάρ μπε(γ)εντί με τας κεμπάπ

Υλικά

    Για το τας κεμπάπ

  • 800γρ. μοσχάρι, σε μικρά κομματάκια (τας κεμπάπ)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 νεροπότηρα ζωμό κρέατος (φρέσκο ή από κύβο βιολογικό)
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 νεροπότηρο κασέρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ

  • 500ml γάλα
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

Ένα πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας του οποίου το όνομα σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “ο Σουλτάνος ευχαριστήθηκε”. Έτσι λοιπόν θα το ευχαριστηθείτε κι εσείς, όπως ο Σουλτάνος που το πρωτοδοκίμασε.

Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε κατσαρόλα με το φρέσκο βούτυρο. Όταν πάρει χρώμα προσθέτετε το μοσχαράκι και συνεχίζετε μέχρι να πάρει κι αυτό χρώμα.

Ρίχνετε το κρεατόζουμο, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, να τραβήξει τα ζουμιά του και να δέσει η σάλτσα του φαγητού.

Αν έχετε παλιά κουζίνα ψήνετε τις μελιτζάνες εκεί, αφού πρώτα στρώσετε το μεγάλο μάτι με διπλό αλουμινόχαρτο (προσοχή, οι κεραμικές εστίες αποκλείονται!). Αν δεν έχετε, τότε ψήνετε τις μελιτζάνες σε γκαζάκι (βάζετε επίσης αλουμινόχαρτο κάτω από το γκαζάκι γιατί θα τρέχουν ζουμιά). Μπορείτε να τις ψήσετε και στο γκριλ του φούρνου σας γυρίζοντάς τες όταν καψαλίζεται η μια πλευρά τους. Σε κάθε περίπτωση τις ψήνετε καλά μέχρι να καεί η φλούδα τους. Αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε και τις βάζετε σε μπολ με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Σε μια άλλη κατσαρόλα φτιάχνετε την μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο και το αλεύρι και το ψήνετε μέχρι να ξανθίσει. Έπειτα προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας με σύρμα για να μη σβολιάσει. Εφόσον είναι έτοιμη η μπεσαμέλ, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τη μελιτζάνα την οποία λιώνετε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές.

Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε στο μίγμα σας το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τη γεύση σας. Ανακατεύετε πολύ καλά. Το χουνκιάρ μπε(γ)εντί είναι έτοιμο για το σερβίρισμα: Σε ένα μεγάλο πιάτο βάζετε στο κέντρο τον πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ) που ετοιμάσατε και στο κέντρο του προσθέτετε το κρέας σας (τας κεμπάπ) σε μικρή ποσότητα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε κατσαρόλα με το φρέσκο βούτυρο. Όταν πάρει χρώμα προσθέτετε το μοσχαράκι και συνεχίζετε μέχρι να πάρει κι αυτό χρώμα.

Βήμα 2

Ρίχνετε το κρεατόζουμο, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, να τραβήξει τα ζουμιά του και να δέσει η σάλτσα του φαγητού.

Βήμα 3

Αν έχετε παλιά κουζίνα ψήνετε τις μελιτζάνες εκεί, αφού πρώτα στρώσετε το μεγάλο μάτι με διπλό αλουμινόχαρτο (προσοχή, οι κεραμικές εστίες αποκλείονται!). Αν δεν έχετε, τότε ψήνετε τις μελιτζάνες σε γκαζάκι (βάζετε επίσης αλουμινόχαρτο κάτω από το γκαζάκι γιατί θα τρέχουν ζουμιά). Μπορείτε να τις ψήσετε και στο γκριλ του φούρνου σας γυρίζοντάς τες όταν καψαλίζεται η μια πλευρά τους. Σε κάθε περίπτωση τις ψήνετε καλά μέχρι να καεί η φλούδα τους. Αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε και τις βάζετε σε μπολ με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Βήμα 4

Σε μια άλλη κατσαρόλα φτιάχνετε την μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο και το αλεύρι και το ψήνετε μέχρι να ξανθίσει. Έπειτα προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας με σύρμα για να μη σβολιάσει. Εφόσον είναι έτοιμη η μπεσαμέλ, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τη μελιτζάνα την οποία λιώνετε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές.

Βήμα 5

Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε στο μίγμα σας το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τη γεύση σας. Ανακατεύετε πολύ καλά. Το χουνκιάρ μπε(γ)εντί είναι έτοιμο για το σερβίρισμα: Σε ένα μεγάλο πιάτο βάζετε στο κέντρο τον πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ) που ετοιμάσατε και στο κέντρο του προσθέτετε το κρέας σας (τας κεμπάπ) σε μικρή ποσότητα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης-Food Styling: Αντωνία Κατή