Εκμεταλλευόμαστε το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, την κολοκύθα, και φουρνίζουμε την πιο νόστιμη πίτα.
Υλικά
- 1 μέτρια κολοκύθα, σε μικρούς κύβους
- 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένα ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένα ελαιόλαδο
- 5 λουκάνικα χωριάτικα
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100γρ. φύλλα σπανακιού χοντροκομμένα
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 150γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
- 5-6 φύλλα κρούστας
- λάδι για τα φύλλα
- 1½ κουτ. σούπας σουσάμι λευκό και μαύρο για το ψήσιμο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κολοκύθα
Για την πίτα
Tips
- Αν έχετε το χρόνο, καλό είναι να αφήσετε τη γέμιση να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για την κολοκύθα. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, βάζετε μέσα την κολοκύθα και ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 2
Για την πίτα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το εσωτερικό από τα λουκάνικα, το κρεμμύδι, το κάρυ, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
Βήμα 3
Ρίχνετε το σπανάκι, ανακατεύετε να μαραθεί και κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τα μυρωδικά, το τυρί, την κολοκύθα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 4
Απλώνετε το ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνετε και στη συνέχεια βάζετε το ¼ της γέμισης κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του φύλλου. Τυλίγετε σε ρολό και στη συνέχεια στρίβετε το ρολό και φτιάχνετε ένα σαλιγκάρι.
Βήμα 5
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Λαδώνετε την επιφάνεια της πίτας και την πασπαλίζετε με σουσάμι.
Βήμα 6
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να πάρει χρώμα.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Kατή