Φτιάχνουμε χοιρινό λαιμό με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, κεφαλονίτικη κεφαλογραβιέρα και φρέσκια σάλτσα ντομάτας. Εύκολο φαγητό με λίγα υλικά και εγγυημένο απολαυστικό αποτέλεσμα. Μια συνταγή της Αργυρώς Κουτσού.
Υλικά
- Υλικά: Μερίδες 4
- 500 γρ. χοιρινό λαιμό, σε λεπτές φέτες 1,5 εκ. (ζητήστε το από τον χασάπη σας)
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα Κεφαλονιάς
- 8 σκελίδες σκόρδο
- 1 νεροκρέμμυδο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα ρίγανης
- 4 φέτες από προζυμένιο καρβέλι, κομμένες στη μέση, φρυγανισμένες
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Έχουμε στις εστίες της κουζίνας ένα σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι και μια ρηχή κατσαρόλα. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τη μισή κεφαλογραβιέρα σε κύβους και τρίβουμε την υπόλοιπη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το νεροκρέμμυδο και αλατοπιπερώνουμε τις φέτες του χοιρινού λαιμού.
Βήμα 2
Ανάβουμε τη φωτιά και στα δύο σκεύη και στην κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο. Μέχρι να ζεσταθεί, ξεκινάμε και ψήνουμε στο σχαροτήγανο τις φέτες κρέατος, για 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το σκόρδο. Μόλις τσιγαριστεί καλά το σκόρδο προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες και τους κύβους της κεφαλογραβιέρας για 1΄. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βήμα 3
Σε βαθύ πιάτο βάζουμε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, πάνω του δύο φέτες χοιρινό λαιμό και από πάνω άλλη 1 φέτα ψωμί. Περιχύνουμε με αρκετή σάλτσα, τα φρέσκα φύλλα ρίγανης, το ψιλικομμένο νεροκρέμμυδο και τελειώνουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.