Αγαπημένο Κυριακάτικο πιάτο, αλλά και ότι πρέπει και για μια μέρα γιορτής στο σπίτι. Τα δαμάσκηνα και τα κυδώνια δίνουν τη γλύκα τους στο κρέας που γίνεται λουκούμι.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 140 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κιλό χοιρινό µπούτι ή σπάλα, σε κύβους
- 1 κρεµµύδι, σε κυβάκια
- 1 καρότο, σε κυβάκια
- 1 κλωνάρι σέλερι, σε κυβάκια
- 1 πράσο, το άσπρο µέρος, σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετούλες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 3 γαρίφαλα
- 3 κόκκους µπαχάρι
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 3 κουτ. σούπας συµπυκνωµένο χυµό ντοµάτας
- 100 γρ. βούτυρο
- 2 κυδώνια χωρίς κουκούτσια, σε φέτες
- 12 δαµάσκηνα ξερά
- 1 κουτ. σούπας µέλι θυµαρίσιο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαµικό
- ανθό αλατιού
- µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και θωρακίζουµε το κρέας. Μόλις πάρει ωραία χρώµα απ’ όλες τις πλευρές προσθέτουµε το κρεµµύδι, το καρότο, το σέλερι, το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα µέχρι να µαραθούν και να καραµελώσουν.
Βήμα 2
Προσθέτουµε τα µπαχαρικά και σβήνουµε µε το κρασί. Μόλις εξατµιστεί το αλκοόλ προσθέτουµε τον χυµό της ντοµάτας, λίγο νερό, αλατοπιπερώνουµε, κλείνουµε µε το καπάκι και αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει και να µαλακώσει το κρέας για περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο επιπλέον νερό κατά το µαγείρεµα.
Βήμα 3
Ταυτόχρονα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουµε τις φέτες κυδωνιών στο βούτυρο, τα δαµάσκηνα, το µέλι και σβήνουµε µε το ξίδι. Μαγειρεύουµε για 3΄-4΄ µέχρι να γλασαριστούν. Δοκιµάζουµε το κρέας και, όταν είναι σχεδόν έτοιµο, αραδιάζουµε τα φρούτα µέσα στην κατσαρόλα. Δίνουµε µια βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε να µαγειρευτούν µαζί για 15΄ µέχρι να µελώσει ωραία το φαγητό.