Γεμιστό με γραβιέρα και σύκα, ωραία μελωμένο, με μια νόστιμη σάλτσα και καλοψημένες πατάτες φούρνου, αυτό το γιορτινό πιάτο θα κερδίσει τις εντυπώσεις στο τραπέζι της γιορτής.
Υλικά
- 2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο – ζητάτε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι και να ανοίξει τη σπάλα για να μπορείτε να τη γεμίσετε)
- 1½ κιλό πατάτες μικρού μεγέθους ολόκληρες ακαθάριστες
- 1 πορτοκάλι πλυμένο, σε κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- χυμό από 2 λεμόνια
- χυμό από 6 μανταρίνια
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι
- 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200γρ. γραβιέρα σε λεπτές φέτες
- 7 αποξηραμένα σύκα κομμένα στη μέση
Για τη μαρινάδα
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύετε καλά. Βάζετε εκεί και το κρέας, το γυρίζετε μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζετε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και αφήνετε να μαριναριστεί για 3-4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τις κομμένες πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.Βήμα 3
Στραγγίζετε καλά το κρέας, χωρίς να πετάξετε τη μαρινάδα, και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ανοίγετε τη σπάλα με τα χέρια και στρώνετε πάνω τη γραβιέρα και τα σύκα. Τυλίγετε τη σπάλα φροντίζοντας να κρατήσετε στο εσωτερικό της τα υλικά της γέμισης. Ρίχνετε τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το μίγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας.Βήμα 4
Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνετε για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και συνεχίζετε έτσι το ψήσιμο.Βήμα 5
Το βγάζετε από τον φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες. Το σερβίρετε με τις πατάτες και περιχύνετε με τη σάλτσα του.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb