Μια πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι σας, άκρως πιπεράτη και δελεαστική. Συνοδεύστε το μπριζολίκι με σέλερι μπρεζέ και πιλάφι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Υλικά
- 2½ κιλά χοιρινό μπριζολίκι (το φιλέτο από το κομμάτι της μπριζόλας)
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο μαλακωμένο
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 φλιτζάνι κόκκους πιπεριού ανάμικτους (πράσινο, άσπρο, ροζ και μαύρο) χοντροκοπανισμένους
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο (προαιρετικό)
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, ανάλατο
- 1 φλιτζάνι ζωμό κότας (από κύβο)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό κότας (από κύβο)
- 2 κουτ. γλυκού ξίδι
- λίγο αλάτι
Για το συνοδευτικό
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το μπριζολίκι: Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να αφαιρέσει τα κόκαλα από το κομμάτι του κρέατος (μπριζολίκι). Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αλατίζετε και αλείφετε με λάδι ή βούτυρο. Πασπαλίζετε με το αλεύρι και από πάνω ρίχνετε τα πιπέρια. Πιέζετε με την παλάμη ελαφρά ώστε να καλυφθεί όλο το κρέας με τα πιπέρια.Βήμα 2
Βάζετε το κρέας σε ταψί μαζί με το κλαδάκι δεντρολίβανου και το ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Χαμηλώνετε κατόπιν τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες ακόμη.Βήμα 3
Αφού ψηθεί, βγάζετε το κρέας από το φούρνο, το τοποθετείτε πάνω σε ένα ξύλο κοπής και το σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσει.Βήμα 4
Πλένετε και κόβετε το σέλερι σε ροδέλες. Σοτάρετε τις ροδέλες με λάδι και βούτυρο, αλατίζετε και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το ζωμό και τα φυλλαράκια του σέλερι και το σιγοβράζετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Πρέπει να είναι τραγανό και τρυφερό.Βήμα 5
Φτιάχνετε τη σάλτσα: Μαζεύετε το ζωμό από το ψήσιμο του κρέατος, τον βάζετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το ξίδι, λίγο αλάτι και λίγο λίγο το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Τη μεταφέρετε σε σαλτσιέρα.Βήμα 6
Κόβετε το κρέας σε φέτες, κατά προτίμηση με ηλεκτρικό μαχαίρι για να κοπεί ομοιόμορφα, και σερβίρετε. Συνοδεύετε το φαγητό με άγριο ρύζι με σταφίδες και σέλερι μπρεζέ.Φωτογραφία: Γιάννης Μάντακας - Food Styling: Έλενα Σμπώκου