Εδώ όλη τη δουλειά θα την κάνει η γάστρα για εσάς. Οι χοιρινές πανσέτες με τα όσπρια και μπόλικη μαστοριά κάνουν ένα πιάτο μούρλια!
Υλικά
- 1½ κιλό πανσέτα χοιρινή, χωρίς δέρμα και κόκαλα
- 400γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
- 80γρ. αφυδατωμένα μανιτάρια porcini
- 2 κρεμμύδια μέτρια, σε ροδέλες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνη
- αλάτι, πιπέρι
- 2 φλιτζάνια καλό κόκκινο κρασί Νάουσας
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
Διαδικασία
Βήμα 1
Αποβραδίς βάζετε τα ρεβίθια σε κρύο νερό να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένετε και τα σιγοβράζετε σε αρκετό φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζετε στο τέλος και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο νερό τους. Κατόπιν, τα σουρώνετε και κρατάτε το νερό που έβρασαν. Στο μεταξύ, βάζετε τα αφυδατωμένα μανιτάρια να μουλιάσουν στο κρασί για 20 λεπτά.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος βάζετε το χοιρινό μαζί με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα μανιτάρια, τη ζάχαρη και τη δάφνη. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με δύο ποτήρια νερό, το ξίδι και το κρασί των μανιταριών και περιχύνετε το περιεχόμενο της γάστρας. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 3
Σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα στους 150 βαθμούς. Ξεσκεπάζετε, ελέγχετε τα υγρά και, αν χρειάζεται, προσθέτετε ένα ποτήρι νερό καθώς και τα βρασμένα ρεβίθια. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμα. Περιχύνετε κάθε τόσο την πανσέτα με τα υγρά του ταψιού και ανακατεύετε τα ρεβίθια με ξύλινη κουτάλα.
Βήμα 4
Βγάζετε τα ρεβίθια από το σκεύος και συνεχίζετε το ψήσιμο χωρίς αλουμινόχαρτο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας και από τις δύο πλευρές. Το γυρίζετε ενδιάμεσα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σαν κυρίως πιάτο, συνοδεύοντας με κόκκινο κρασί.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης, Food Styling: Αντωνία Κατή