Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με απολαυστική σάλτσα κρασιού. Αντί για κλασικό πιλάφι θα τις συνοδεύσετε με τραγανές ρυζοκροκέτες.
Υλικά
- 4 μπριζόλες χοιρινές χωρίς κόκαλο
- ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο, ξηρό
- ½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι βαλσαμικό
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
- 300γρ. ρύζι γλασέ, ελαφρώς βρασμένο σε αλατισμένο νερό και στραγγισμένο
- 1 φλιτζάνι λαχανικά ανάμικτα κατεψυγμένα, βρασμένα σε αλατισμένο νερό και στραγγισμένα
- 2 αβγά + 1 ακόμη ελαφρά χτυπημένο
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Για τις κροκέτες ρυζιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το βρασμένο ρύζι (πρέπει να έχει κρυώσει καλά) με τα βρασμένα λαχανικά, τα δύο αβγά, το τριμμένο τυρί, λίγο αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό.
Βήμα 2
Πλάθετε το μίγμα σε μπαλίτσες και τις βουτάτε πρώτα στο χτυπημένο αβγό και μετά τις κυλάτε σε κοπανισμένη φρυγανιά. Τις αραδιάζετε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 3
Αλατοπιπερώνετε τις μπριζόλες και τις πασπαλίζετε με το θυμάρι. Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ψήνετε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τις αφήνετε στην άκρη.
Βήμα 4
Προσθέτετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο. Ξύνετε το τηγάνι με σπάτουλα ξύλινη και σβήνετε με το κρασί και το ξίδι. Προσθέτετε το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Βήμα 5
Βάζετε μέσα στο τηγάνι τις μπριζόλες να πάρουν μια βράση μαζί με τη σάλτσα και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρετε τις μπριζόλες σε πιάτα, συνοδεύοντας με τις κροκέτες ρυζιού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb