Συνδυάζουμε τη συνταγή του μπακλαβά με την κρέμα του cheesecake και το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας σε κάθε γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 πακέτο έτοιμο φύλλο για γλυκά (14 φύλλα)
- 4 φλιτζάνια τυρί κρέμα μαλακό
- 1½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αβγά + 1 κρόκο
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο κλαριφιέ
- 2 φλιτζάνια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα (προαιρετικά)
Για την τυρένια γέμιση
Για τη γέμιση ξηρών καρπών
Για το σιρόπι
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αβγά και τον κρόκο, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Ρίχνετε το αλεύρι και έπειτα το γάλα και χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, την κανέλα και τη ζάχαρη.
Βήμα 3
Αλείφετε με βούτυρο τη βάση και τα τοιχώματα ενός πυρίμαχου σκεύους. Παίρνετε τα μισά φύλλα και τα ανοίγετε προσεκτικά. Τυλίγετε τα υπόλοιπα και τα αφήνετε σκεπασμένα με βαμβακερή πετσέτα σε δροσερό μέρος για να μην ξεραθούν. Ξεκινάτε να στρώνετε ένα ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Μετά τα πρώτα 4 φύλλα ξεκινάτε να πασπαλίζετε με μέρος της γέμισης των ξηρών καρπών. Για τα επόμενα τρία φύλλα τοποθετείτε εναλλάξ φύλλο, βούτυρο και τόση γέμιση ώστε στο τέλος να έχετε χρησιμοποιήσει τη μισή.
Βήμα 4
Παίρνετε ένα ακόμη φύλλο και το απλώνετε από πάνω. Το αλείφετε με βούτυρο και αδειάζετε πάνω του το μίγμα του τυριού. Το ισιώνετε με σπάτουλα και πασπαλίζετε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση ξηρών καρπών. Παίρνετε τα φύλλα που εξέχουν από το σκεύος και τα διπλώνετε προς το κέντρο βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Έπειτα τοποθετείτε τα υπόλοιπα έξι φύλλα στο σκεύος διπλώνοντας τα κομμάτια που προεξέχουν και βουτυρώνοντας κάθε φύλλο προσεκτικά.
Βήμα 5
Ραντίζετε την επιφάνεια του γλυκού με λίγο νερό και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Βήμα 6
Ζεσταίνετε το μέλι σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά. Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά και το περιχύνετε με το ζεστό μέλι. Το αφήνετε να κρυώσει 3-4 ώρες πριν το κόψετε.
Βήμα 7
Σερβίρετε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Μπορείτε να ρίξετε από πάνω λίγο επιπλέον ζεστό μέλι την ώρα του σερβιρίσματος.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb