Cheesecake almiro nik1
clock icon
1:50'

Cheesecake αλμυρό με φέτα, δυόσμο και πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά

    Για τη βάση

  • 8 κουτ. σούπας ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί της αρεσκείας σας, ψιλοθρυμματισμένη
  • 3 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 5 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα ή μυζήθρα ξερή
  • Για τη γέμιση

  • 4 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 300γρ. Ανθότυρο ΡΟΥΣΣΑΣ, λιωμένο με το πιρούνι
  • 150γρ. γιαούρτι αγελαδινό
  • 150ml κρέμα γάλακτος
  • 180γρ. Φέτα Π.Ο.Π. ΡΟΥΣΣΑΣ θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το στόλισμα

  • 10 πιπεριές Φλωρίνης από το γυάλινα βαζάκια κομμένες σε 20 ροδέλες και τυλιγμένες σε ρολάκια
  • 3-4 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού

Ένα cheesecake, σκέτος πειρασμός, όχι γλυκός όμως αλλά αλμυρός, με Ανθότυρο ΡΟΥΣΣΑΣ, Φέτα Π.Ο.Π ΡΟΥΣΣΑΣ και παρμεζάνα. Θυμηθείτε να φτιάξετε λίγο παραπάνω γιατί ένα είναι σίγουρο: δεν θα μείνει μπουκιά!

 

Ετοιμάζετε τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την ψίχα του ψωμιού, το βούτυρο και την παρμεζάνα ή τη μυζήθρα, μέχρι να φτιάξετε ένα πηχτό και λασπώδες μίγμα.
Βάζετε ένα τσέρκι με διάμετρο 24 εκ επάνω σε ένα ταψάκι, το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Αδειάζετε εκεί το μίγμα και το απλώνετε να καλύψει ομοιόμορφα το εσωτερικό του τσερκιού (τον πυθμένα μόνο). Ψήνετε τη βάση για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά και να γίνει τραγανή.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά τους κρόκους των αβγών με το ανθότυρο, μέχρι να φτιάξετε ένα ενιαίο μίγμα. Προσθέτετε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, τη φέτα, το ψιλοκομμένο δυόσμο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο μίγμα τυριών. Ανακατεύετε με μια ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις, ώστε η μαρέγκα να ενωθεί με το μίγμα αλλά να μην χάσει τον όγκο της.
Αδειάζετε το μίγμα στο τσέρκι, επάνω στην ψημένη βάση, ισιώνετε την επιφάνεια και το ξαναβάζετε στο φούρνο. Ψήνετε το cheesecake για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα και στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει τελείως. Ανοίγετε με προσοχή το κούμπωμα του τσερκιού, το αφαιρείτε, στολίζετε με τα ρολάκια από τις πιπεριές Φλωρίνης. Βάζετε το ένα ρολάκι δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας ωραία σπιράλ. Την ώρα του σερβιρίρματος περιχύνετε με κρέμα βαλσαμικού.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την ψίχα του ψωμιού, το βούτυρο και την παρμεζάνα ή τη μυζήθρα, μέχρι να φτιάξετε ένα πηχτό και λασπώδες μίγμα.

Βήμα 2

Βάζετε ένα τσέρκι με διάμετρο 24 εκ επάνω σε ένα ταψάκι, το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Αδειάζετε εκεί το μίγμα και το απλώνετε να καλύψει ομοιόμορφα το εσωτερικό του τσερκιού (τον πυθμένα μόνο). Ψήνετε τη βάση για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά και να γίνει τραγανή.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά τους κρόκους των αβγών με το ανθότυρο, μέχρι να φτιάξετε ένα ενιαίο μίγμα. Προσθέτετε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, τη φέτα, το ψιλοκομμένο δυόσμο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.

Βήμα 4

Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο μίγμα τυριών. Ανακατεύετε με μια ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις, ώστε η μαρέγκα να ενωθεί με το μίγμα αλλά να μην χάσει τον όγκο της.

Βήμα 5

Αδειάζετε το μίγμα στο τσέρκι, επάνω στην ψημένη βάση, ισιώνετε την επιφάνεια και το ξαναβάζετε στο φούρνο. Ψήνετε το cheesecake για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα και στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει τελείως. Ανοίγετε με προσοχή το κούμπωμα του τσερκιού, το αφαιρείτε, στολίζετε με τα ρολάκια από τις πιπεριές Φλωρίνης. Βάζετε το ένα ρολάκι δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας ωραία σπιράλ. Την ώρα του σερβιρίρματος περιχύνετε με κρέμα βαλσαμικού.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή