sokolatenios xalbas-anoigma-1
clock icon
30'

Σιμιγδαλένιος χαλβάς σοκολατένιος

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 200 γρ. σιµιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. κακάο, σε σκόνη
  • 100 γρ. αμύγδαλα τριμμένα Belbake
  • 60 γρ. κράνµπερις αποξηραµένα
  • 300 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 400 ml νερό ζεστό
  • 1 φλούδα από λεµόνι ακέρωτο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • κανέλα, σε σκόνη, για το σερβίρισµα

Δοκιμάστε αυτόν τον νηστίσιμο χαλβά από σιμιγδάλι, που θα ικανοποιήσει όποιον τον δοκιμάσει. Τα κράνμπερις και το κακάο του δίνουν ξεχωριστή γευστική διάσταση.

Σε µια βαθιά κατσαρόλα (είναι σηµαντικό να είναι βαθιά) ρίχνουµε το ελαιόλαδο µε το σιµιγδάλι, το κακάο, τα τριμμένα αµύγδαλα και τα κράνµπερις και ανακατεύουµε με μια ξύλινη κουτάλα για 7΄-8΄.

Σε µια άλλη µικρή κατσαρόλα βράζουµε τη ζάχαρη µαζί µε το νερό, τη φλούδα λεµονιού και το ξύλο κανέλας µέχρι να γίνουν σιρόπι.

Μόλις καβουρδιστεί το σιµιγδάλι, και όπως είναι ζεστό, ρίχνουµε το σιρόπι και ανακατεύουµε συνέχεια, µέχρι να πήξει και να ξεκολλήσει ο χαλβάς από τα τοιχώµατα της κατσαρόλας.

Στη συνέχεια βάζουµε τον χαλβά σε μια φόρµα, τον πατάµε καλά και αφήνουµε να κρυώσει για 15΄. Ξεφορµάρουµε σε πιατέλα, πασπαλίζουµε µε λίγη κανέλα και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε µια βαθιά κατσαρόλα (είναι σηµαντικό να είναι βαθιά) ρίχνουµε το ελαιόλαδο µε το σιµιγδάλι, το κακάο, τα τριμμένα αµύγδαλα και τα κράνµπερις και ανακατεύουµε με μια ξύλινη κουτάλα για 7΄-8΄.

Βήμα 2

Σε µια άλλη µικρή κατσαρόλα βράζουµε τη ζάχαρη µαζί µε το νερό, τη φλούδα λεµονιού και το ξύλο κανέλας µέχρι να γίνουν σιρόπι.

Βήμα 3

Μόλις καβουρδιστεί το σιµιγδάλι, και όπως είναι ζεστό, ρίχνουµε το σιρόπι και ανακατεύουµε συνέχεια, µέχρι να πήξει και να ξεκολλήσει ο χαλβάς από τα τοιχώµατα της κατσαρόλας.

Βήμα 4

Στη συνέχεια βάζουµε τον χαλβά σε μια φόρµα, τον πατάµε καλά και αφήνουµε να κρυώσει για 15΄. Ξεφορµάρουµε σε πιατέλα, πασπαλίζουµε µε λίγη κανέλα και σερβίρουμε.