Ο κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς στην πιο αρωματική εκδοχή του, με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι. Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα είναι απαραίτητο συστατικό της νοστιμιάς του.
Υλικά
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή φυτικό βούτυρο
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 100 γρ. λευκά αμύγδαλα
- 50 γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. σιρόπι από το γλυκό κουταλιού
- 400 ml νερό
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλας
Μερίδες:8
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σιρόπι: Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το σιρόπι, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βήμα 2
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε την κανέλα και το γλυκό κουταλιού.
Βήμα 3
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ. Ξαναβάζουμε στη φωτιά τον χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Βήμα 4
Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.