Ένα ξεχωριστό κέικ, που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις με τον τρόπο παρασκευής της αλλά και την πλούσια γεύση του.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα και καβουρδίζετε το φιλέ αμυγδάλου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Βάζετε στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο και 140γρ. από τη ζάχαρη και χτυπάτε για 3-4 λεπτά, να ασπρίσει. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης, με κυκλικές κινήσεις, να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Συνεχίζετε προσθέτοντας τους κρόκους, την κανέλα και το γάλα και ανακατεύετε έως ότου ενσωματωθούν και αυτά στο μίγμα.
Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί διαστάσεων 30x25εκ., αδειάζετε επάνω το μίγμα και με ένα κουτάλι ή σπάτουλα το στρώνετε ομοιόμορφα.
Πλένετε τον κάδο του μίξερ, το σκουπίζετε καλά και βάζετε μέσα τα ασπράδια, μια πρέζα αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (210γρ.). Χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Για να τσεκάρετε αν η μαρέγκα είναι έτοιμη σηκώνετε λίγη ποσότητα με κουτάλι, το γυρίζετε ανάποδα και αν «στέκεται» είναι εντάξει. Απλώνετε τη μαρέγκα ομοιόμορφα πάνω από τη πρώτη στρώση στο ταψί.
Ψήνετε στο φούρνο, στους 180οC στον αέρα, για 23-25 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρείτε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά. Όσο το κέικ κρυώνει, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε σημείο λίγο πριν σφίξει αλλά παράλληλα χωρίς να είναι ρευστή.
Κόβετε το κέικ στη μέση, για ευκολία στη μεταφορά, και απλώνουμε στο κάθε μισό τη μισή ποσότητας χτυπημένης κρέμας, στρώνετε τις φέτες μπανάνας, πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα και καβουρδίζετε το φιλέ αμυγδάλου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Βήμα 2
Βάζετε στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο και 140γρ. από τη ζάχαρη και χτυπάτε για 3-4 λεπτά, να ασπρίσει. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης, με κυκλικές κινήσεις, να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βήμα 3
Συνεχίζετε προσθέτοντας τους κρόκους, την κανέλα και το γάλα και ανακατεύετε έως ότου ενσωματωθούν και αυτά στο μίγμα.
Βήμα 4
Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί διαστάσεων 30x25εκ., αδειάζετε επάνω το μίγμα και με ένα κουτάλι ή σπάτουλα το στρώνετε ομοιόμορφα.
Βήμα 5
Πλένετε τον κάδο του μίξερ, το σκουπίζετε καλά και βάζετε μέσα τα ασπράδια, μια πρέζα αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (210γρ.). Χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Για να τσεκάρετε αν η μαρέγκα είναι έτοιμη σηκώνετε λίγη ποσότητα με κουτάλι, το γυρίζετε ανάποδα και αν «στέκεται» είναι εντάξει. Απλώνετε τη μαρέγκα ομοιόμορφα πάνω από τη πρώτη στρώση στο ταψί.
Βήμα 6
Ψήνετε στο φούρνο, στους 180οC στον αέρα, για 23-25 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρείτε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά. Όσο το κέικ κρυώνει, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε σημείο λίγο πριν σφίξει αλλά παράλληλα χωρίς να είναι ρευστή.
Βήμα 7
Κόβετε το κέικ στη μέση, για ευκολία στη μεταφορά, και απλώνουμε στο κάθε μισό τη μισή ποσότητας χτυπημένης κρέμας, στρώνετε τις φέτες μπανάνας, πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρετε.