Ψαροφαγικό burger, εμπνευσμένο από το κλασικό πιάτο του μπακαλιάρου με σκορδαλιά, είναι ιδανικό για μας που αγαπάμε τα burgers αλλά δεν μας πολυαρέσει το κρέας.
Υλικά
- 4 ψωμάκια για μπέργκερ χωρισμένα στα 2
- 2-3 παντζάρια βρασμένα (βολβούς), σε ροδέλες
- 2-3 καρότα, σε μπαστουνάκια
- λίγη μαγιονέζα
- μερικά φύλλα μαρούλι ή λόλα
- 500γρ. φιλέτο μπακαλιάρου (φρέσκο ή ξαρμυρισμένο)
- 200γρ. γαρίδες ξεφλουδισμένες
- 200γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη, στραγγισμένη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- ξύσμα από 1 λάιμ
- 1 ασπράδι αβγού
- 1 κουτ. γλυκού διάφορα ξερά μπαχαρικά (κόλιανδρο, τζίντζερ, πιπέρι)
- ½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
- 2 μέτριες πατάτες, βρασμένες, ξεφλουδισμένες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο δυνατή τη θέλετε)
- 3-4 κουτ. σούπας ξίδι
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα μπιφτέκια
Για τη σκορδαλιά
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα μπιφτέκια: Βάζετε τις γαρίδες στο μούλτι και τις πολτοποιείτε. Ψιλοκόβετε τον μπακαλιάρο ή τον πολτοποιείτε κι αυτόν στο μπλέντερ. Τα βάζετε μαζί σε βαθύ μπολ.Βήμα 2
Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, προς το τέλος προσθέτετε και το σκόρδο. Τα ρίχνετε στο μπολ με τον μπακαλιάρο, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια. Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Σκεπάζετε με μεμβράνη κι αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.Βήμα 3
Στη συνέχεια πλάθετε 4 μπιφτέκια, τα βάζετε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα ψήνετε στο φούρνο στους 220οC για 25 λεπτά περίπου. Μαζί με τα μπιφτέκια ψήνετε και τα καρότα.Βήμα 4
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σκορδαλιά, ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά.Βήμα 5
Για το σερβίρισμα, αλείφετε ένα ένα τα ψωμάκια με μαγιονέζα, απλώνετε στο κάτω ψωμάκι λίγη σκορδαλιά κι από πάνω τακτοποιείτε το μπιφτέκι, τα καρότα, το μαρούλι ή τη λόλα και τα παντζάρια. Αν θέλετε, συνοδεύετε με πατάτες τηγανητές.Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή