Ορεκτικό με ελληνικό χαρακτήρα που συνοδεύει τέλεια το κρασί της παρέας…
Υλικά
- 1 μικρό καρβελάκι χωριάτικο ψωμί
- 150-200γρ. λουκάνικο Μάνης με άρωμα πορτοκάλι
- γραβιέρα Καλαμάτας ή Νάξου ή Κρήτης σε φλούδες
- 1 ½ φλιτζάνι πράσινο φασολάκι ροβίτσα
- 1 κομμάτι πορτοκαλόφλουδα
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- λίγη ρίγανη
Για τη φάβα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη φάβα: Βράζετε τα φασολάκια σε νερό για 5 λεπτά. Μετά σουρώνετε τα φασολάκια, πετάτε το νερό και βάζετε φρέσκο νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, την πορτοκαλόφλουδα, ρίγανη και ένα φλιτζανάκι ελαιόλαδο. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά και να μείνει με λίγο νερό. Αν είναι πολύ, τη σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό. Αφαιρείτε την πορτοκαλόφλουδα και την πολτοποιείτε μαζί με το κρεμμύδι, προσθέτοντας επιπλέον ελαιόλαδο και όσο ζωμό χρειάζεται ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα και αφήνετε να κρυώσει.Βήμα 2
Κόβετε το λουκάνικο σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείτε και τις ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι και από τις δύο πλευρές.Βήμα 3
Κόβετε σε λεπτές φέτες το καρβέλι και τις ψήνετε στο φούρνο ή στην τοστιέρα. Αλείφετε από πάνω μια γενναία ποσότητα φάβας, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, μοιράζετε από πάνω το λουκάνικο, πασπαλίζετε με φλούδες γραβιέρας και σερβίρετε αμέσως!Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή