brousketa-me-syko-kai-katiki
clock icon
20'

Μπρουσκέτα με κατίκι και αρωματισμένα σύκα

Υλικά

  • 1 φραντζόλα ψωμί χωριάτικο
  • 200γρ. κατίκι Δομοκού ή τσαλαφούτι
  • 6 σύκα πλυμένα
  • 1/3 φλιτζανιού γλυκό κρασί Σάμου
  • 1 μικρό κλωνάρι δεντρολίβανο

Τα σύκα ταιριάζουν πολύ με τυρί. Εδώ τα ψήνετε σε γλυκό κρασί και φτιάχνετε μαζί τους ένα υπέροχο καλοκαιρινό ορεκτικό.

Τοποθετείτε τα σύκα ολόκληρα μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι και το βάζετε στη φωτιά. Όταν αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους, τα γυρίζετε προσεκτικά και τα σοτάρετε μέχρι να πιουν τα υγρά.
Τότε σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το δεντρολίβανο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα σύκα να ψηθούν μέχρι να πιουν τα υγρά, χωρίς να λιώσουν. Αφαιρείτε το δεντρολίβανο από το τηγάνι, αφήνετε τα σύκα να κρυώσουν και ύστερα τα κόβετε σε φέτες.
Κόβετε έξι μακρόστενες λεπτές φέτες ψωμιού και τις φρυγανίζετε. Τις αλείφετε πρώτα με το κατίκι και ύστερα στρώνετε από πάνω τις φέτες των αρωματισμένων σύκων.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Τοποθετείτε τα σύκα ολόκληρα μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι και το βάζετε στη φωτιά. Όταν αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους, τα γυρίζετε προσεκτικά και τα σοτάρετε μέχρι να πιουν τα υγρά.

Βήμα 2

Τότε σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το δεντρολίβανο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα σύκα να ψηθούν μέχρι να πιουν τα υγρά, χωρίς να λιώσουν. Αφαιρείτε το δεντρολίβανο από το τηγάνι, αφήνετε τα σύκα να κρυώσουν και ύστερα τα κόβετε σε φέτες.

Βήμα 3

Κόβετε έξι μακρόστενες λεπτές φέτες ψωμιού και τις φρυγανίζετε. Τις αλείφετε πρώτα με το κατίκι και ύστερα στρώνετε από πάνω τις φέτες των αρωματισμένων σύκων.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή