briam-kai-kofto-makaronaki
clock icon
1:20'

Μπριάμ σε φωλιά σφολιάτας

Υλικά

  • 500γρ. μακαρονάκι κοφτό
  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • Για το μπριάμ

  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας ή σάλτσα ντομάτας
  • ½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
  • 200γρ. ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
  • 2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Οι τάρτες και οι πίτες με μπριάμ μας αρέσουν πολύ, μιας και δίνουν μια γευστική εναλλακτική του κλασικού καλοκαιρινού πιάτου. Σε αυτή τη συνταγή, προσθέτετε στη γέμιση και μακαρόνια που κάνουν την πίτα ακόμη πιο πλούσια και χορταστική.

Κόβετε σε κύβους (σαν μεγάλα ζάρια) τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και σε καρεδάκια τις πιπεριές.

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε τα λαχανικά και τα σοτάρετε όλα μαζί για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το χυμό ντομάτας. Βράζετε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύετε στο μίγμα τις ελιές και αφήνετε το μπριάμ να κρυώσει. Προσθέτετε τότε την κρέμα γάλακτος αν χρησιμοποιήσετε και το τριμμένο τυρί.

Βράζετε στο μεταξύ τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας τους. Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε στη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Στρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 26εκ. με το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνετε μέσα το κρύο μίγμα και το σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας.

Αλείφετε την επιφάνειά της με γάλα και ψήνετε στον φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.

Όταν μισοκρυώσει, αφαιρείτε το στεφάνι της φόρμας και μεταφέρετε το φαγητό σε πιατέλα. Το σερβίρετε χλιαρό ή κρύο με μια πράσινη δροσερή σαλάτα.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Εlena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε σε κύβους (σαν μεγάλα ζάρια) τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και σε καρεδάκια τις πιπεριές.

Βήμα 2

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε τα λαχανικά και τα σοτάρετε όλα μαζί για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το χυμό ντομάτας. Βράζετε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύετε στο μίγμα τις ελιές και αφήνετε το μπριάμ να κρυώσει. Προσθέτετε τότε την κρέμα γάλακτος αν χρησιμοποιήσετε και το τριμμένο τυρί.

Βήμα 3

Βράζετε στο μεταξύ τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας τους. Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε στη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Στρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 26εκ. με το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνετε μέσα το κρύο μίγμα και το σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας.

Βήμα 5

Αλείφετε την επιφάνειά της με γάλα και ψήνετε στον φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.

Βήμα 6

Όταν μισοκρυώσει, αφαιρείτε το στεφάνι της φόρμας και μεταφέρετε το φαγητό σε πιατέλα. Το σερβίρετε χλιαρό ή κρύο με μια πράσινη δροσερή σαλάτα.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Εlena Jeffrey