briam
clock icon
55'

Μπριάμ με φρέσκια ντομάτα και ξινομυζήθρα

Υλικά

  • Μερίδες: 4  
  • 50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1½ κρεμμύδι λευκό μέτριο, σε ροδέλες
  • 2 σκ. σκόρδο, ελαφρά σπασμένο
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 3 κολοκυθάκια μέτρια, σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες
  • 4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κoυτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 μέτρια πατάτα, σε κυβάκια
  • 6-7 φύλλα βασιλικού
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

Καλοκαιρινό και μαμαδίστικο. Φτιάχνουμε για το οικογενειακό τραπέζι μπριάμ με φρέσκια ντομάτα και ξινομυζήθρα

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και βάζουμε να τσιγαριστεί το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κολοκύθι, έπειτα την πιπεριά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 1΄. Ρίχνουμε
το κύμινο, ανακατεύουμε και μετά από 1΄ τη μελιτζάνα. Αφήνουμε να τσιγαριστούν για 1΄-2΄ και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ στο τηγάνι.

Ανακατεύουμε μέσα την πατάτα και αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγομαγειρευτούν για 15΄-20΄ το πολύ. Μόλις μαγειρευτούν, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την ξινομυζήθρα από πάνω σε μεγάλα κομμάτια, τον βασιλικό και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και βάζουμε να τσιγαριστεί το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κολοκύθι, έπειτα την πιπεριά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 1΄. Ρίχνουμε
το κύμινο, ανακατεύουμε και μετά από 1΄ τη μελιτζάνα. Αφήνουμε να τσιγαριστούν για 1΄-2΄ και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ στο τηγάνι.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε μέσα την πατάτα και αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγομαγειρευτούν για 15΄-20΄ το πολύ. Μόλις μαγειρευτούν, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την ξινομυζήθρα από πάνω σε μεγάλα κομμάτια, τον βασιλικό και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M.