Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης συνταγής βρίσκεται σε τρία σημεία: Πρώτον και βασικό είναι ότι τα λαχανικά κόβονται με διαφορετικό τρόπο το καθένα, ανάλογα με το πως ψήνονται στο φούρνο ώστε να μη λιώσουν. Δεύτερον, δεν χρησιμοποιείται ίχνος νερού αλλά μόνον λευκό κρασί για να κρατήσει σφριγηλά τα λαχανικά στο ψήσιμο μέσα σε όξινο περιβάλλον, αντί να λιώσουν. Τέλος χρησιμοποιούνται υλικά που δεν συνηθίζονται όπως το κουνουπίδι και κάποιες καυτερές πιπεριές που δίνουν χαρακτήρα στο πιάτο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιο σύγχρονης λογικής μπριάμ, όπου το κάθε λαχανικό διατηρεί την γευστική του οντότητά, χωρίς να πολτοποιείται ώστε να μην καταλήξει σε ένα συνονθύλευμα με όλα τα υπόλοιπα. Σε κάθε μπουκιά αναγνωρίζεις τι τρως.
Υλικά
- Υλικά για 8 άτομα
- 6 κολοκυθάκια που τα κόβετε χοντρά σε ροδέλες, περίπου 1 cm πάχους
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές ροδέλες 1 cm πάχους και μετά αυτές στα 4 ή στα 6 κομμάτια 2-3 cm μήκους
- 2 καρότα σε λεπτές ροδέλες των 2-3 mm πάχους
- 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4 καθέτως
- 1 πράσο σε χοντρές ροδέλες του 1.5 cm πάχους
- 4 πατάτες με το φλούδι τους, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες των 2-3 mm πάχους
- ½ κουνουπίδι σε μεγάλα ολόκληρα κομμάτια απ’ τα άνθη του, περίπου. 5 cm
- 2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες των 5 mm πάχους
- ½ καυτερή πιπεριά φρέσκια, ψιλοκομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια ή 3-4 αποξηραμένα chillies ή ½ κ.γ. μπούκοβο
- 400 γρ. σάλτσα με κομματάκια τομάτας ή 2 φρέσκες τομάτες στην εποχή τους, σε κομματάκια
- 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 100 ml. ελαιόλαδο
- 100 ml. λευκό κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.σ. πιπέρι Szechuan (προαιρετικά)
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κ.γ. θυμάρι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C με αέρα. Πλένετε όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε και ένα προς ένα, τα κόβετε στο κατάλληλο μέγεθος, όπως ακριβώς έχουν περιγράφει πιο πάνω.
Βήμα 2
Ανακατεύετε τα κομμένα λαχανικά στο ταψί του φούρνου. Προσθέτετε τη σάλτσα τομάτας, το πιπέρι Szechuan, τη ζάχαρη, το λάδι και το κρασί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πάλι, να μοιραστούν οι γεύσεις στο ταψί. Βάζετε το ταψί στο φούρνο σε μεσαίο ράφι.
Βήμα 3
Σε 1 ώρα, ανακατεύετε τα υλικά πάλι και μετά απ’ αυτό ανά 20 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να κάνουν μαύρο στις γωνίες τους, περίπου σε 2 ώρες, ανάλογα και με τον φούρνο. Αν θέλετε να βγουν πιο ξεροψημένα τα λαχανικά, βάζετε για 5 λεπτά επιπλέον το δυνατό γκριλ και στη συνέχεια αφαιρείτε το ταψί απ’ τον φούρνο και το αφήνετε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν οι γεύσεις καλύτερα, για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε.