mbourekakia-me-pikantiko-kima
clock icon
1:20'

Μπουρεκάκια με πικάντικο κιμά και δροσερή σος γιαουρτιού

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού καρδάμωμο κοπανισμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 50γρ. κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους
  • αλάτι, πιπέρι
  • επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Για τη sauce γιαουρτιού

  • 400γρ. γιαούρτι ολόπαχο στραγγιστό
  • ½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο ξερό, τριμμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Ξεχωριστές κιμαδόπιτες, τυλιγμένες σε ρολά -μπουρεκάκια δηλαδή-, που θα σας ενθουσιάσουν με την πικάντικη γεύση τους. Ταιριάζουν πολύ και σε έναν μπουφέ.

Σε τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε τον πελτέ, τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο, το κάρδαμο, την πάπρικα, τη ζάχαρη και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε τα φύλλα της δάφνης, προσθέτετε το δυόσμο και τους κουκουναρόσπορους, ανακατεύετε και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Κόβετε τα φύλλα κρούστας κατά μήκος στη μέση. Παίρνετε μία μία τις λωρίδες των φύλλων και, αφού τις λαδώσετε με ένα πινέλο, βάζετε στο κάτω μέρος τους από μια μεγάλη κουταλιά κιμά. Γυρίζετε τα πλαϊνά των φύλλων προς τα μέσα για να μη φύγει ο κιμάς και ύστερα τα τυλίγετε σε ρολά.
Στρώνετε τα μπουρεκάκια σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε και τη sauce: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και διατηρείτε τη sauce στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε σε μπολ, για να συνοδεύσετε μαζί της τα ζεστά μπουρεκάκια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 2

Προσθέτετε τον πελτέ, τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο, το κάρδαμο, την πάπρικα, τη ζάχαρη και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

Βήμα 3

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε τα φύλλα της δάφνης, προσθέτετε το δυόσμο και τους κουκουναρόσπορους, ανακατεύετε και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Κόβετε τα φύλλα κρούστας κατά μήκος στη μέση. Παίρνετε μία μία τις λωρίδες των φύλλων και, αφού τις λαδώσετε με ένα πινέλο, βάζετε στο κάτω μέρος τους από μια μεγάλη κουταλιά κιμά. Γυρίζετε τα πλαϊνά των φύλλων προς τα μέσα για να μη φύγει ο κιμάς και ύστερα τα τυλίγετε σε ρολά.

Βήμα 5

Στρώνετε τα μπουρεκάκια σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 6

Στο μεταξύ ετοιμάζετε και τη sauce: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και διατηρείτε τη sauce στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε σε μπολ, για να συνοδεύσετε μαζί της τα ζεστά μπουρεκάκια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey