MIKRH-bitok-ala-rouse
clock icon
1:5'

Μπιτόκ α λα ρους με μανιτάρια

Υλικά

    Για τα μπιφτέκια:

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
  • 450 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από σπάλα
  • 120 γρ. ψίχουλα ψωμιού
  • 1 αβγό
  • ½ κουτ. γλύκου θυμάρι ξερό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα μανιταριών:

  • 40 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φετάκια
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 150 ml ζωμό κρέατος φρέσκο ή ψυγείου
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα:

  • 4 τηγανητά αβγά μάτια

Το περίφημο γαλλικό πιάτο με μπιφτέκια και τηγανητά αβγά της αστικής αθηναϊκής κουζίνας της δεκαετίας του ’70, εδώ σερβίρεται και με μανιτάρια.

Μπιφτέκια: Σε ένα τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το μπέικον και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και τα μανιτάρια, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετετο τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει το μίγμα.
Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτετε το μίγμα των μανιταριών και ζυμώνετε καλά. Πλάθετε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια, τα καλύπτετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ στους 200οC. Ψήνετε τα μπιφτέκια για 8΄-10΄ από κάθε πλευρά. Στο μεταξύ ετοιμάζετετη σάλτσα μανιταριών.
Σάλτσα μανιταριών: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, να εξατμιστούν και να ροδίσουν.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι και σβήνετε με τον χυμό πορτοκάλι. Προσθέτετε τον ζωμό, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε για 6΄-8΄ μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μοιράζετε τα μπιφτέκια σε πιάτα και από πάνω τη σάλτσα μανιταριών. Γαρνίρετε με ένα τηγανητό αβγό και σερβίρετε αμέσως.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Μπιφτέκια: Σε ένα τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το μπέικον και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και τα μανιτάρια, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετετο τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει το μίγμα.

Βήμα 2

Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτετε το μίγμα των μανιταριών και ζυμώνετε καλά. Πλάθετε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια, τα καλύπτετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ στους 200οC. Ψήνετε τα μπιφτέκια για 8΄-10΄ από κάθε πλευρά. Στο μεταξύ ετοιμάζετετη σάλτσα μανιταριών.

Βήμα 3

Σάλτσα μανιταριών: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, να εξατμιστούν και να ροδίσουν.

Βήμα 4

Πασπαλίζετε με το αλεύρι και σβήνετε με τον χυμό πορτοκάλι. Προσθέτετε τον ζωμό, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε για 6΄-8΄ μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μοιράζετε τα μπιφτέκια σε πιάτα και από πάνω τη σάλτσα μανιταριών. Γαρνίρετε με ένα τηγανητό αβγό και σερβίρετε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M